A bíróság 200 ezer dollárban (mintegy 70 millió forintban) állapította meg az óvadékot Donald Trump ügyében Georgia államban – derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott bírósági iratokból. 

Former US President Donald Trump gestures after delivering remarks at Trump National Golf Club Bedminster in Bedminster, New Jersey, on June 13, 2023. Trump appeared in court in Miami for an arraignment regarding 37 federal charges, including violations of the Espionage Act, making false statements, and conspiracy regarding his mishandling of classified material after leaving office. (Photo by Ed JONES / AFP)
Fotó: AFP

Az óvadéki megállapodás egyben megtiltja a volt elnök számára, hogy a 2020-as elnökválasztás georgiai eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet vádjával indult ügyről a közösségi médiában kommunikáljon, illetve az ügyben szereplő tanúkat és a többi vádlottat közvetlen vagy közvetett módon fenyegesse. Az óvadéki megállapodást a vádemelést kezdeményező Fulton megyei kerületi ügyész, Fanni Willis, Donald Trump védői és a bíró írta alá. 

Az ügyész múlt héten augusztus 25-ét, pénteket jelölte meg Donald Trumpnak határidőként, ameddig meg kell jelennie a hatóságok előtt

A volt elnök hétfőn azt írta közösségi oldalán: csütörtökön Atlantába megy, hogy letartóztassák. A CNN értesülése szerint Donald Trump azt tervezi, hogy a Fulton megyei börtönben jelentkezik. Az ügyben a volt elnök mellett még 18 ember, Donald Trump több korábbi közvetlen munkatársa ellen emeltek vádat a múlt héten bűnszervezetben elkövetett cselekmények miatt a 2020-as elnökválasztással összefüggésben. 

A volt elnökkel szemben nemcsak a szövetségi hatóságok, de New York állam ügyészsége is vádat emelt korábban. 

Bemártotta Donald Trumpot a volt kabinetfőnöke

Ellentmond Donad Trump védekezésének a volt kabinetfőnöke. Az ABC News megbízható forrásból származó értesülése szerint Mark Meadows azt vallotta Jack Smith különleges ügyész embereinek, nem emlékszik rá, hogy Trump valaha is utasítást adott volna dokumentumok titkosításának feloldására.