Ellentmond Donad Trump volt amerikai elnök elsőrendű védekezésének a volt kabinetfőnöke. Az ABC News megbízható forrásból származó értesülése szerint Mark Meadows azt vallotta Jack Smith különleges ügyész embereinek, nem emlékszik rá, hogy Trump valaha is utasítást adott volna – vagy akár csak beszélt volna – dokumentumok titkosításának feloldásáról, mielőtt elhagyta a Fehér Házat.

Trump indicted over 2020 election interference in Georgia
(FILES) US President Donald Trump walks with Chief of Staff Mark Meadows after returning to the White House from an event at the WWII memorial in Washington, DC, on May 8, 2020. Donald Trump was indicted August 14, 2023 on charges of racketeering and a string of election crimes after a sprawling two-year probe into his efforts to overturn his 2020 defeat to Joe Biden in the US state of Georgia, according to a court filing.The indictment named a number of co-defendants including Trump's former personal lawyer Rudy Giuliani, who pressured local legislators over the result after the election, and Trump's White House chief of staff, Mark Meadows. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Mark Meadows másképp emlékszik, mint Donald Trump.
Fotó: Mandel Ngan / AFP

A volt kabinetfőnök állítása szerint arról sem tud, hogy Trump utasítást adott volna azoknak a dokumentumoknak a titkosítás alóli automatikus feloldására, amelyeket magával vitt az Ovális Irodából.

Trump ennek éppen az ellenkezőjét állítja egészen azóta, hogy az FBI elvitt több mint száz titkosított dokumentumot floridai birtokáról tavaly augusztusban. A volt elnök csak ebben az egyetlen ügyben negyven különböző büntetőjogi váddal néz szembe, de ártatlannak vallotta magát, és tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Az ABC News korábban megkapta Meadows A főnök főnöke című könyve előszavának egy korai változatát is, amely Trump kabinetfőnökeként töltött utolsó hónapjairól szól, és amelyben szerepel egy leírás arról, hogy Trumpnak a New Jersey állambeli Bedminsterben lévő irodájában álló kanapén hevert egy titkos haditerv egy olyan megbeszélésen, amelyen Meadows ugyan maga nem, de a nevében a könyvet író részt vett. A könyvből azonban a megjelenése előtt eltávolították ezt a részt.

Trump jövőre többet lesz bíróságon, mint kampányrendezvényen.
Fotó: Christian Monterrosa / AFP

A hírportál forrásai szerint Meadows elismerte a kihallgatásokon, hogy ő maga kérte az utalás eltávolítását, és „problematikus” lett volna, ha egy ilyen dokumentum lett volna Trump birtokában.

Meadows azt is elmondta, hogy ő személyesen nem vett részt a dobozok összepakolásában, amelyeket Trump magával vitt Mar-a-Lagóba, és annak sem volt a szemtanúja, hogy Trump csomagolta volna össze a dobozokat, és 

nem tudott róla, hogy volt főnöke kormányzati iratokat vitt magával.

A különleges ügyész irodája nem kommentálta az értesülést, ahogyan Meadows ügyvédje sem. A volt kabinetfőnök egyike azoknak, akik ellen a georgiai ügyész vádat emelt a 2020-as választás eredményeinek meghamisítására tett kísérlet ügyében. Az amerikai sajtó szinte egyhangú véleménye szerint a vádlottak listája azért ilyen széles, mert az ügyészség abban bízik, hogy valaki megtörik közülük, vádalkut köt, és Trump ellen fordul.