Lezárult a Lánchíd régi kandelábereit piacra dobó egyik aukció, melynek keretében 14 darabot lehetett hazavinni az árverésre bocsátott darabokból. A liciten végül hatan vettek részt, ám ebből csak egy volt magánszemély, a többi jelentkező cég volt. Két vásárló is elvitt négy-négy darabot a világítótestekből, míg a többiek beérték egy-két darabbal.

Az aukción végül 51 millió forint folyt be, 

noha csak egy volt komplett és hiánytalan példány, vagyis olyan, amely a hosszú lámpatestet, az oszlopot, a talapzatot és a díszítés valamennyi elemét tartalmazza. Összesen egyébként hat hosszú kandelábert árvereztek el, továbbá négy-négy hiányos és hiánytalan díszítésű rövidet – írja az Énbudapestem.

20230808 Budapest 
A felújított Lánchíd          

Fotó: Máté Krisztián  MK  MW Bulvár
Fotó: Máté Krisztián / Mediaworks

A legdrágább lámpára a licit 1,1 millió forint plusz áfáról, a legolcsóbbra 675 ezer forint plusz áfáról indult. Az árverésből befolyó összeget a kárpátaljai testvérvárosnak, Beregszásznak ajánlja fel Budapest a helyi kórház, és különösen a frontról hazatérők rehabilitációját szolgáló fejlesztések támogatására.

Budapest emellett további 34 darab lánchídi kandelábert ajándékozott el állami és önkormányzati intézmények számára, míg testvérvárosként Prága is kapott kettőt, hat pedig a Városháza Parkban folytatja pályafutását.