Ingyenes lesz a tömegközlekedés 400 ezer diák számára a szeptember közepi tanévkezdéstől Rómában a város főpolgármesteri hivatalának döntése értelmében – ismertetette csütörtökön az AGI hírügynökség.

Ezzel Róma lesz az első olyan város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a 11 és 19 év közöttiek számára. A 11 évnél fiatalabbaknak eddig is ingyenes volt a közlekedési hálózat használata.

Atac,-,Roman,Urban,Bus,In,Piazza,Venezia.,Rome,,Italy. Atac - Roman urban bus in Piazza Venezia. Rome, Italy. 07.08.2022
Fotó: Massimo Todaro

Az ingyenes utazás feltétele, hogy a diák az olasz fővárosan rendelkezzen bejelentett lakóhellyel, és a lehetőség aktiválásához egy ötven euróba kerülő egyszeri kártyát is kell vásárolni. Ez azonban még mindig jóval olcsóbb, mint a diákbérlet évi – a családok vagyoni helyzetétől függő – 130–250 euró közötti ára.

Az önkormányzati ülésen a döntést forradalminak nevezte Valeria Baglio, a baloldali Demokrata Párt (PD) frakcióvezetője, azonban azt is elmondta, hogy az első év kísérleti időszak lesz, és 

később az ötveneurós induló költséget is eltörölnék, és az egyetemisták számára is ingyenessé tennék a tömegközlekedést.

Az intézkedés hátterében Roberto Gualtieri (PD) főpolgármester népszerűsége növelésének a szándéka állhat elemzők szerint. A városvezető az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap júliusi felmérése szerint a tartományi, megyei és városvezetők ranglistáján a 67. helyet foglalja el: népszerűsége 10 százalékponttal csökkent 2021. októberi megválasztása óta, és nem éri el az 50 százalékot.

A főpolgármester ellen a nyáron számos kampányt indítottak a városi kulturális élet résztvevői, akik szerint vezetése alatt Rómát elöntötte a szemét, és nem működik a tömegközlekedés. Júniustól százötven építkezési területet nyitottak meg, amelyekkel a 2025-ös szent évre készítik fel a fővárost, de még kaotikusabbá teszik a római közlekedést.