Miután bírósági határozat mondta ki, hogy a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy közteret – a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát – Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán jelezte, hogy szeretné ezeket a helyszíneket visszaszerezni az önkormányzat kezelésébe.

Chain,Bridge,Is,The,Quintessential,Symbol,To,Budapest,,One,Of
Fotó: Shutterstock

A politikus szerint beadványuk értelmében a Fővárosi Törvényszék azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy 

semmisítse meg a tereket a fővárostól elvevő, ámde jogellenes törvényt.

A főpolgármester szerint különösen a Széchenyi tér visszaadása fontos, mivel a felújított Lánchidat a korábbinál sokkal jobban meg lehet gyalogosan közelíteni, a forgalomcsillapított hídon – a járdára kényszerülő bringások és rolleresek nélkül – igazi élmény a séta. Hozzátette, hogy a Széchenyi tér fővárosi kézbe adásával a város, de talán az egész világ egyik legszebb városi sétaútvonala jöhet létre a bazilikától a budai várig.

Karácsony hangsúlyozta, hogy a forgalomcsillapított Lánchíd segítségével a téren a jelenlegi körforgalom helyett egy zöld, sétálós park jöhet létre. A főpolgármester aláhúzta, hogy a főváros megbízásából hamarosan elkészülhetnének a tér rendezésének tervei, ám a jelenlegi tulajdonos V. kerület nem mutatkozott együttműködőnek.

A városvezető azt is jelezte, hogy ha visszakapják a teret, akkor befejezik a tervezést, és európai uniós forrásból felújítják a területet. „Garantálom, hogy ugyanolyan szép lesz, mint a Lánchíd” – írta Karácsony, míg Balogh Samu várostervező kabinetfőnök szintén kedden ugyancsak a Széchenyi tér tervezett fejlesztéséről posztolt, látványterveket is mellékelve.