Ismerős, de számára nem kedves arccal találkozik majd Donald Trump volt amerikai elnök, ha megjelenik személyesen csütörtökön a washingtoni bíróságon a legújabb vádemelés első meghallgatásán. Négy hónapon belül ez már a harmadik bűnvád, a szövetségi ügyészség ezúttal a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadással kapcsolatban állítaná őt bíróság elé.

(FILES) Former US President Donald Trump delivers remarks at Trump National Golf Club Bedminster in Bedminster, New Jersey, on June 13, 2023. Donald Trump was indicted on August 1, 2023 over his efforts to overturn the results of the 2020 election -- the most serious legal threat yet to the former president as he campaigns to return to the White House. Federal prosecutors allege that Trump enlisted six co-conspirators to "assist him in his criminal efforts to overturn the legitimate results of the 2020 presidential election and retain power." The co-conspirators are not named in the indictment, but five of them can be identified using the detailed descriptions provided by prosecutors (Photo by Ed JONES / AFP)
Fotó: Ed Jones / AFP

A kijelölt bíró pedig az a Tanya Chutkan, akivel egyszer már volt dolga Trumpnak: 2021-ben az ő ítélete tette lehetővé, hogy egy kongresszusi bizottság hozzáférjen a Fehér Ház dokumentumaihoz. Azóta szállóigévé vált kijelentéssel blokkolta Trump erőfeszítéseit ennek megakadályozására: 

Az elnökök nem királyok, és a felperes nem elnök.

Ami még jobban fájhat Trumpnak, hogy ez az ítélet vezetett el végül a jelenlegi vádemeléshez.

A BBC szerint ráadásul az is aggodalommal töltheti el a volt elnök ügyvédjeit, hogy az elmúlt két évben a 61 éves bírónő híressé vált arról, milyen súlyos büntetéseket szab ki azoknak, akik részt vettek a Capitolium január 6-i ostromában.

Chutkan Jamaicában született, onnan költözött az Egyesült Államokba, ahol előbb a George Washington, majd a pennsylvaniai egyetemen tanult. Több mint egy évtizedig dolgozott ügyvédként Washingtonban, 2014-ben Barack Obama nevezte ki bíróvá – a szenátus meggyőző többségének támogatásával, 95 igen vokssal, egyetlen ellenszavazat nélkül.

FILES-US-JUSTICE-POLITICS-TRUMP
(FILES) Supporters of US President Donald Trump protest outside the US Capitol on January 6, 2021, in Washington, DC. Donald Trump was indicted on August 1, 2023 over his efforts to overturn the results of the 2020 election -- the most serious legal threat yet to the former president as he campaigns to return to the White House. (Photo by ALEX EDELMAN / AFP)
Chutkan elítélte a Capitolium ostromának minden eléje került résztvevőjét.
Fotó: Alex Edelman / AFP

Többtucatnyi, a január 6-i támadással kapcsolatos ügyet tárgyalt, és egyike annak a kevés bírónak, aki viszonylag hosszú – 14-20 napos – szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat akkor is, amikor az ügyész csak házi őrizetet kért. Mi több, mind a 31 eléje került ügy börtönbüntetéssel végződött, és Chutkan nem is rejtette véka alá a véleményét.

„Nem patriotizmus, nem Amerikáért való kiállás, ha az alkotmány helyett, amelyet megpróbált felforgatni, egy emberért állunk ki, aki pontosan tudja, hogy veszített” – mondta egy tavalyi ítélethirdetésen. Egy másik vádlottal kereken közölte, hogy „a kormány erőszakos megdöntésére tett kísérletben vett rész… és az majdnem sikerült”.

A megközelítését magyarázva korábban azt mondta: „Világossá kell tenni, hogy a kormány erőszakos megdöntésének kísérlete, a hatalom békés átadásának megakadályozása és a rendfenntartó erők tagjainak megtámadása abszolút biztosan büntetést von maga után”.

Csalódottságának adott hangot amiatt is, hogy elkerülték a büntetést azok az emberek, akik tudatosan hazudtak Trump támogatóinak. „Nagyon jó érvet hozott fel, hogy azokat az embereket, akik buzdították és bátorították önöket, hogy menjenek és cselekedjenek és harcoljanak, nem vádolták meg” – mondta az egyik 2021-es ítélethirdetés során.