A júliusi végi puccsal hatalomra jutott nigeri junta 48 órát adott Sylvian Itte francia nagykövetnek arra, hogy elhagyja az országot – közölte a nyugat-afrikai ország vezetése pénteken.

Hasonlóan a szomszédos Burkina Fasoban és Maliban történt katonai hatalomátvételekhez, a nigeri puccs mögött is meghúzódnak az egykori gyarmattartó országgal szembeni ellenérzések, miután sokan azzal vádolják Párizst, hogy beavatkozik az ország belügyeibe.

Coup supporters gather in front of French base in Niger
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A puccsiták által létrehozott külügyminisztérium közleménye szerint a nagykövet kitiltása válasz Franciaország Niger érdekeivel ellentétes lépéseire adott válasz. Ezek között található például az is, hogy a diplomata visszautasította a junta által kinevezett külügyminiszter meghívását –írja a Reuters.

Hasonló hivatalosnak tűnő közlemények láttak online napvilágot pénteken, amelyek az amerikai és a német nagykövet kitiltásáról szóltak. Az amerikai külügyminisztérium szerint azonban Niger jelezte, hogy azt nem a külügyminisztérium adta ki, ilyen kérés nem érkezett az amerikai kormányhoz.

Ugyanakkor egy, a juntához és a nigeri biztonsági erőkhöz köthető forrás megerősítette, hogy a francia nagykövet távozását kérték. A puccs egyébként is a szakadék szélére lökte a nigeri–francia kapcsolatokat és 

a legújabb lépés kétségessé teszi Száhel-régióban terjedő iszlamista felkeléssel szembeni közös katonai műveletek jövőjét.

Franciaország Mohamed Bazoum elnök hatalmának visszaállítását szeretné elérni, ezért korábban jelezte, hogy támogatja a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) beavatkozását a juntával szemben. Párizs továbbá hivatalosan nem ismerte el a puccsisták augusztus eleji döntését, amely visszavonta a katonai együttműködésről szóló megállapodást, mondván azt a legitim nigeri hatóságokkal kötötték.

A francia–nigeri kapcsolatok mélyrepülése erősen hasonlít arra, ami Burkina Fasoban és Maliban történt az ottani katonai hatalomátvételek után, amelyek következtében a francia csapatok távozni kényszerültek. Ráadásul a világ egyik vezető urántermelőjeként Niger stratégiai fontossággal is bír és az iszlaimsta felkelés ellen küzdő francia és amerikai csapatoknak is otthont biztosított.