Rekordszintre emelkedett az öngyilkosok száma az Egyesült Államokban tavaly. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) jelentése szerint az éves öngyilkosságok száma 2,6 százalékkal nőtt, és elérte a 49 449-et. Az öngyilkosok száma a legtöbb demográfiai csoportban nőtt, de csökkent a fiatalok és az indiánok, illetve az alaszkai bennszülöttek körében.
A szakértők arra hivatkoztak, hogy 

a növekvő gazdasági és társadalmi feszültség 2021 eleje körül kezdte éreztetni hatását a lakosság körében, mikor a Biden-kabinet átvette a hatalmat, és megnyirbálták a pandémia idején nyújtott pénzügyi támogatásokat.

Portrait,Of,Young,Man,Felling,Depressed,And,Desperate,Crying,Alone, Portrait of young man felling depressed and desperate crying alone in sofa home suffering emotional pain and unhappiness. In People Broken heart, Bullying Depression and Mental health issues concept.
Fotó: Shutterstock

A mentális egészség védelme korunk egyik legmeghatározóbb közegészségügyi kihívása 

– jelentette ki Vivek Murthy sebész a CDC közleményében. Tény azonban, hogy túl sok ember szenved valamilyen betegségtől, és túl sokan érzik egyedül magukat – hangsúlyozzák.

Az öngyilkosságok száma 8,1 százalékkal nőtt a 65 évesnél idősebbek körében, és 6,6 százalékkal a 45 és 64 év közöttiek esetében. A 10 és 24 év közöttiek körében viszont 8,4 százalékkal csökkent.

Kevesebb indián és alaszkai bennszülött vetett véget az életének, a visszaesés körükben 6,1 százalék.

Az összesített adatok azonban szomorúak: Christy Hagen, a CDC szóvivője szerint az öngyilkosságok életkorhoz igazított aránya 100 ezer amerikai lakosra vetítve 14,4 volt, szemben az egy évvel korábbi 14,1-del.

A politika sem tétlenkedik: látva a romló statisztikát, sok lépést tettek a szorongás, a depresszió és más mentális betegségek egyre növekvő arányának visszaszorítására. Emellett a Biden-kormányzat a múlt hónapban új szabályokat javasolt a mentális betegségek  biztosítási fedezetének javítására. A CDC szerint az öngyilkosságok számát a veszélyeztetett emberek nagyobb támogatásával, erősebb gazdasági hálóval és az egészségügyi ellátás színvonalának emelésével lehet csökkenteni.