Megölték az ecuadori elnökválasztás egyik jelöltjét, Fernando Villavicenciót egy quitói kampányrendezvényen helyi idő szerint szerda este – jelentették be a helyi hatóságok. Az elnök országos szükségállapotot rendelt el, hat embert őrizetbe vettek. A tájékoztatás szerint a merénylet után lövöldözés alakult ki, nem sokkal később a merénylő is belehalt sebesüléseibe.

People take cover after shots were fired at the end of a rally of Ecuadorian presidential cadidate Fernando Villavicencio in Quito, on August 9, 2023. Ecuadorian presidential candidate Fernando Villavicencio was shot dead after holding a rally in Quito on Wednesday evening, local media reported, citing Interior Minister Juan Zapata. Mr. Villavicencio, a 59-year-old journalist, was one of eight candidates in the August 20 presidential election. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

Az emlékére és küzdelmére esküszöm, hogy a bűncselekmény nem marad megtorlatlan

– írta a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon Guillermo Lasso jelenlegi elnök. Hozzátette, hogy a szervezett bűnözés nagyon messzire merészkedett, de a törvény teljes ereje sújt le rájuk. Lasso egyúttal hatvan napra országos szükségállapotot rendelt el, és hangsúlyozta azt is, hogy az augusztus 20-ra kiírt elnökválasztást megtartják.

Meg kell tartanunk, meg kell erősíteni a demokráciát

– jelentette ki az elnök, és egyúttal háromnapos nemzeti gyászt is elrendelt.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a támadásban még kilenc ember sérült meg, köztük egy parlamentiképviselő-jelölt és két rendőr.

Villavicencio pártja, az Építő Mozgalom (Movimiento Construye) az X-en arról számolt be, hogy a merénylettel párhuzamosan fegyveresek a párt egyik irodáját is megtámadták Quitóban. A párt korábban azt fontolgatta, hogy a politikai erőszak miatt felfüggeszti kampánytevékenységét, de Villavicencio ezt ellenezte.

Gyávaság lenne hallgatni és elbújni, amikor bűnözők gyilkolják az állampolgárokat

– mondta akkor a most meggyilkolt politikus.

A Lasso-kormány szerint a többi között mexikói és albán szervezett bűnözői csoportok vetélkedése miatt fokozódott az erőszak az országban. A biztonsági kérdések a kampány egyik központi témájává váltak. A gyilkosság után a többi elnökjelölt megütközésének adott hangot, és többen felfüggesztették kampányukat.

Fernando Villavicencio korábban szakszervezeti vezető, majd újságíró volt. Rafael Correa elnöksége idején börtönbüntetésre ítélték rágalmazás miatt, mert bírálta Correát. Akkor Peruba menekült. Támogatottsága a felmérések szerint mintegy 7,5 százalékos volt, amivel ötödiknek számított az elnökválasztási versenyben.

A gyilkosságot követően két jelölt, Yaku Perez és Jan Topic felfüggesztette választási kampányát, egy másik, Otto Sonnenholzner pedig azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt.