Egy új technológián alapuló, geotermikus energiát hasznosító erőmű építésével gyorsítaná a megújuló energiára való átállást Németország – idézi a német közszolgálati televízió, a ZDF beszámolóját az Infostart. Az eddig csak az Egyesült Államokban használt technológia segítségével egészen négy és fél kilométer mélyre fúrtak le a bajorországi Geretsriedben, a kutatások során pedig kiderült, hogy ebben a mélységben 160 Celsius-fok van.

Minister President Söder at Parsberg Folk Festival
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A termálvízen alapuló hagyományos geotermikus erőművek esetében ilyen mélységre egyáltalán nem volt szükség, igaz, ezek forró termálforrásokra voltak utalva, melyekhez Németországban nem mindenütt lehet hozzájutni.

A geotermikus energia eddig a megújuló energiaforrások mindössze 4 százalékát tette ki Németországban, az új technológia ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a föld mélyebb rétegeiből az eddiginél több helyszínen nyerjenek ki energiát. Az újítás ezzel együtt jóval drágább a hagyományos geotermikus erőművek működtetéséhez képest.

Minél mélyebbek a fúrások, annál magasabbak a költségek, többek között azért is, mert a fúráshoz használt berendezés jóval nagyobb

– fogalmazott az egyik kutató.

Az új modell ára az eddig használt berendezések költségeinek hatszorosa, 180 millió euró, aminek felét uniós támogatásból fedezik.

A mintegy 30 ezer ember hő- és áramellátását biztosítani képes bajorországi erőmű már jövőre termelésbe állhat.

Daniel Mölk, a projekt ügyvezető igazgatója szerint az új technológia felgyorsíthatja az energetikai átállást, a tervezett technológia pedig a megújuló energiaforrások „harmadik oszlopa” lehet.

A ZDF által idézett kutatók szerint a geotermikus energia nagy lehetőség Németország számára, a nap- és szélerőművek létesítése mellett a geotermikus energia rendkívüli potenciált jelenthet, és Németország energiaszükségleteinek akár harmadát is fedezhetik.