Közélet

Orosz légvédelmi rendszert semmisítettek meg az ukránok a Krímben

Egy Sz–400-as Triumf típusú, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer semmisült meg. A robbanás következtében teljesen megsemmisült a kilövőrendszer, a rá telepített rakéták és a fegyvert működtető legénység is.

Robbanás történt szerdán az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Olenyivka településen, aminek következtében megsemmisült egy Sz–400-as Triumf típusú, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer – erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés.

krím félsziget
Fotó: AFP

A robbanás következtében teljesen megsemmisült a kilövőrendszer, a rá telepített rakéták és a fegyvert működtető legénység is. 

A hírszerzés kiemelte: mivel az orosz hadsereg fegyvertárában korlátozott számú ilyen rendszer található, ez fájdalmas csapás az orosz légvédelemnek, és érezhető hatással lesz a további eseményekre a félszigeten.

Orosz Mi–8-as helikoptert szereztek meg az ukránok

A hírszerzés közölte, hogy megszereztek egy orosz Mi–8-as többcélú helikoptert, a művelet előkészítése több mint hat hónapig tartott. A hírszerzés rávette a helikopter pilótáját, hogy Ukrajnába repüljön a helikopterrel, amely alkatrészeket szállított egyebek mellett Szu–27-es és Szu–30-as vadászgépekhez két orosz légibázis között. 

A pilóta mellett a személyzet két tagja tartózkodott a fedélzeten, akik nem tudták, hová repül valójában a helikopter. Az Mi–8-as a harkivi régióban landolt. A különleges hadművelet végrehajtása közben a legénység két tagja meghalt. A pilóta – akinek a családját már korábban Ukrajnába vitték – Ukrajnában maradt, akárcsak a helikopter és a vadászgépek számára készült alkatrészek is.

Meghaladhatta a 250 ezret az orosz áldozatok száma

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 480-nal 258 820-ra emelkedett. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek többek között 11 orosz harckocsit, 23 tüzérségi rendszert és 12 drónt.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye kormányzói hivatala arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem lelőtt két orosz Sahid típusú támadódrónt a térség felett. 

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter korábban közölte, hogy orosz dróntámadás érte szerdán Szumi megyét, találat ért egy helyi iskolát, amelynek legalább két dolgozója életét vesztette, három megsebesült, ketten pedig a romok alatt rekedtek.

Olekszandr Kubrakov újjáépítésért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebookon nyilvánosságra hozta, hogy az Odessza megyei Izmajil kikötőjét ért kedd éjjeli támadásban az oroszok 13 ezer tonna Egyiptomba és Romániába szánt gabonát semmisítettek meg. 

 

Sz-400 helikopter Olenyivka rakétarendszer ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek