Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Szlovénia egyes részein pénteken, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva – közölte a szlovén környezetvédelmi ügynökség (ARSO). Az alpesi országban a vihar utakat és hidakat zárt el, épületeket árasztott el, és több embert evakuálni kellett. 

Ravne na Koroskem, 2023. augusztus 4.
Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Az ország északi, északnyugati és középső részén egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva, emiatt utak és hidak váltak járhatatlanná és házakat öntött el víz.
MTI/AP/Gregor Ravnjak
Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben.
Fotó: Gregor Ravnjak /AP /MTI

Szlovénia egyes részein egy nap alatt annyi csapadék esett, mint máskor egy hónap alatt szokott, ezért az ARSO riasztást is kiadott. Az északnyugati Gorenjska tartományban, Skofja Loka városában több mint száz épületet, köztük egy sportcsarnokot öntött el a víz, az utakat pedig földcsuszamlások torlaszolták el – írta az STA szlovén hírügynökség. 

A hatóságok arra kérték az érintett területeken élőket, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha feltétlenül szükséges.

A katasztrófavédelem 12 órán belül több mint ezer, viharral kapcsolatos bejelentést kapott, a tűzoltók több városban egész éjjel szivattyúzták a vizet az elárasztott épületekből, mentették az elárasztott járműveket, és tisztították az utakat. 

Szó szerint egyre égetőbb kérdés: ki állja a cechet a klímaváltozásért?

Az Egyesült Államok és Kína újra arról tárgyal, hogy kinek kellene finanszíroznia a szegényebb országok védekezését a természeti katasztrófák ellen.

Az országban már júliusban is több nagy vihar pusztított, egy ember életét vesztette, és jelentős károk keletkeztek az épületekben, autókban és a mezőgazdaságban, több tízezren pedig áram nélkül maradtak. A héten Észak-Szlovénián óránként 107 kilométeres sebességgel egy tornádó is végigsöpört, házak tetejét vitte magával, és villanyvezetékeket, fákat döntött ki.