Hadihajóról indított cirkálórakétát Kim Dzsongun jelenlétében Észak-Korea, nem sokkal Dél-Korea és az Egyesült Államok újabb közös hadgyakorlatának hétfői kezdete előtt. A rakétakísérletet az ország keleti tengerpartján állomásozó flotta hajtotta végre a KCNA állami hírügynökség szerint.

A tájékoztatás szerint a rakéta elérte kitűzött célját, miközben Kim Dzsongun a haditengerészet teljesítményét méltatta, amely szerinte a mozgékonyság, valamint a hajók váratlan helyzetekre való felkészültségének a bizonyítéka. Az északi vezető a hónap elején nevezett ki új parancsnokot a hadsereg élére.

Fotó: AFP

Hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatot kezdett, amelynek az egyik célja pont az északi rakéta- és nukleáris fenyegetésre való felkészülés. A szöuli hadsereg közölte, hogy 

ez az eddigi legnagyobb méretű hadgyakorlat, több tízezer katona vesz részt benne.

A hét végén tért haza az Egyesült Államokból Jun Szogjol dél-koreai elnök az amerikai–japán–dél-koreai csúcstalálkozóról, amelyen többek között a korábbinál szorosabb katonai együttműködésben is megállapodtak a felek. Kormányzatának hétfői ülését követően az államfő kijelentette, hogy ha Észak-Koreából növekvő fenyegetést észlelnek, Japánnal és az Egyesült Államokkal még tovább fokozzák a háromoldalú együttműködést. 

Jun Szogjol televíziós nyilatkozatában a három ország kapcsolatában új korszak kezdetéről beszélt, és elmondta, hogy amennyire fokozódik a provokáció és a fenyegetés Phenjanból, annyira erősödik a kötelék Szöul, Tokió és Washington között.