A dél-koreai hadsereg közleménye szerint Észak-Korea egy feltehetően új típusú, közepes vagy nagy hatósávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki csütörtökön, ami riadalmat okozott Japán északi részén, ahol a lakosságot arra is felszólították, hogy húzódjon fedezékbe. Dél-Korea súlyos provokációnak minősítette az incidenst, és az Egyesült Államok is elítélte a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétakísérletet.

This undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 2, 2023 shows North Korean leader Kim Jong Un attending the 7th enlarged plenary meeting of the 8th Central Committee of the Workers' Party of Korea (WPK) at the office building of the WPK Central Committee in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. /
NKOREA-POLITICS
Fotó: AFP

A ballisztikus rakétát Phenjan környékéről lőhették ki, és a közlemény szerint mintegy ezer kilométert tett meg. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint szilárd hajtóanyagú rakéta lehetett. Észak-Korea korábban már végzett kísérleteket rövid hatótávolságú szilárd hajtóanyagú rakétákkal, de ez lehetett az első ilyen kísérlet közepes vagy nagy hatótávolságúval. A kilövés miatt Japán riasztást rendelt el Hokkaidón, de miután kiderült, hogy a rakéta nem japán területre csapódott be, az ottani hatóságok visszavonták az északi szigetre kiadott riasztást.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter közleménye szerint a rakétát kelet felé, nagy szögben lőtték ki, és nem japán területre esett. A japán parti őrség tájékoztatása szerint a rakéta Észak-Koreától keletre zuhant a tengerbe. Kim Dzsongun észak-koreai vezető pár napja a háborús elrettentés megerősítésére szólított fel. Az Egyesült Államok elítélte az észak-koreai rakétakísérleteket, és megújította a tárgyalások megkezdésére tett ajánlatát.

Riasztó: napok óta nem működik az Észak- és Dél-Korea közti forródrót

Hallgat a katonai telefonvonal is.

Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hangsúlyozta, hogy nyitva áll az ajtó a diplomáciai lépések előtt, de hozzátette, hogy Phenjannak azonnal be kell szüntetnie a biztonságot fenyegető akcióit. Azt is közölte, hogy az Egyesült Államok minden szükséges intézkedést megtesz az amerikaiak, valamint dél-koreai és japán szövetségeseinek biztonsága érdekében.