A csecsen államfő elfogadhatatlannak nevezte a csecsen esküvőkön alkalmazott újításokat, megjegyezve, hogy azok ellentmondanak a nemzeti szokásoknak, és nagyban megnövelik a szertartások költségeit – olvasható a Ramzan Kadirov Telegram-csatornáján megjelent közleményben.

Grozny rally in support of Myanmar Muslims
Ramzan Kadirov. Fotó: Stringer

A csecsen vezető szerdán a hatóságokkal, a papsággal és a rendvédelmi szervek képviselőivel tanácskozott – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. 

Az elmúlt években nagyban megváltozott a helyzet az esküvők körül. Teljesen abszurd szabályokat vezetnek be a társadalomban, amelyek alapvetően ellentmondanak a vallásnak és a nemzeti szokásoknak. Az embereket olyan újításokra buzdítják, amelyek erősen megnövelik az esküvők költségeit

– mondta Kadirov.

Elmondása szerint a régiónak sikerült felszámolnia az olyan jelenségeket, mint a menyasszonyrablás és „számos más abnormális jelenség, amelyek nem felelnek meg a saria törvényeinek”. Kadirov utasította a klérust, hogy dolgozzanak ki egy intézkedéscsomagot, amely segít megoldani ezt a „problémát”. 

Hangsúlyozta: a hatóságok ellenőrizni fogják az előírt szabályok betartását.

A csecsen társadalomban az esküvők a gazdagság egyfajta kifejezőeszközévé váltak. A vőlegény oldaláról igyekeznek a szertartást a lehető legünnepélyesebb légkörben megtartani, míg a menyasszony igyekszik olyan hozományt összegyűjteni, amilyet gyakran nem is engedhetne meg magának. 

Nemrég még arról szóltak a hírek, hogy megromlott Kadirov egészségi állapota, de ő ezeket cáfolta.