A kormány felmenti az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét Ukrajnában – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács erről szóló döntését ismertetve.

NATO Summit In Vilnius, Lithuania
President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, speaks to media during NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Leváltjuk az összes megyei sorozóbizottság vezetőjét. Ezt a rendszert olyan embereknek kell irányítaniuk, akik pontosan tudják, mi az a háború, és hogy a háború alatti cinizmus és vesztegetés miért hazaárulás

– hangsúlyozta az államfő. Hozzátette, hogy olyan katonákat tart alkalmasnak erre a pozícióra, akik megjárták a frontot, illetve a frontszolgálat közben hadirokkanttá váltak.

Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán hadsereg főparancsnokának kell végrehajtania a védelmi tanács erről szóló döntését, a sorozóbizottságok új vezetőit pedig még kinevezésük előtt átvilágítja az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

Zelenszkij a július 23-i haditanácsülésen sürgősséggel elrendelte az összes ukrajnai sorozóbizottság vezetőjének átvilágítását, és már akkor személyi döntéseket is kilátásba helyezett. A döntés előzménye az volt, hogy számos esetben a bizottságok vezetői által elkövetett korrupciós visszaélésekre derült fény, főként olyan esetekre, hogy kenőpénzért segítettek hadköteleseknek elkerülni a behívást.

Az elnök már a múlt héten kikelt magából a sorozással megbízott egyes hivatalnokok „undorító praktikái” ellen, miután egy odesszai tisztviselőről kiderült, hogy hirtelen ötmillió dollárnyi megtakarításra és spanyolországi ingatlanra tett szert. Jelenleg 112 eljárás folyik sorozóbizottságok hivatalnokai ellen. Zelenszkij szerint bizonyítékok vannak, hogy egyesek készpénzt, mások kriptopénzt tettek zsebre.