Közélet

Ukrán külügyminiszter: Kijev katonai ereje növekszik, miközben Oroszországé csökken

Az ukrán külügyminiszter kizárta a tárgyalások lehetőségét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de harmadik fél közvetítésével történő egyeztetést lehetségesnek tart.

Kijev nem hajlandó közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni – jelentette ki Dmitro Kuleba a Corriere della Sera című olasz lapnak.

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.
Fotó: AFP

Az országunkat ért agresszió kezdetétől elkövetett bűncselekmények túl súlyosak ahhoz, hogy egy asztalhoz le lehessen ülni. Abszolúte nem bízunk meg benne. A közvetítés azonban harmadik fél részéről lehetséges azzal a feltétellel, hogy az oroszok készen álljanak a visszavonulásra

– jelentette ki az ukrán diplomácia vezetője. Nem zárta ki, hogy ha Putyinnal nem is, Oroszországgal tárgyalhatnának akár már a csapatok Ukrajnából való kivonulása előtt.

Biztosaknak kell azonban lennünk, hogy tényleg elmennek, nem pedig csapdáról van szó, és újraindítják a támadást

– jelentette ki Dmitro Kuleba.

Úgy vélte, a fekete-tengeri gabonaegyezmény orosz részről történt felbontása vagy az utóbbi napokban intenzívebbé vált harci cselekmények nem a háború bővülését jelentik, mivel az első naptól, 2022. február 24-től kezdve mindennapos és totális háború.

Döntőnek és pozitív politikai üzenetnek nevezte Kína részvételét a Dzsiddában rendezett nemzetközi találkozón, 

amelyen az ukrajnai béke lehetőségeiről volt szó. Hozzátette, Kijev értesült, hogy egyes kínai cégek exportálnak alkatrészeket az orosz hadiiparba, de nem tömeges szállításról van szó.

Ami a Wagner katonai magánvállalat katonáinak lázadását illeti, Dmitro Kuleba azt mondta, a látszólagos csend mögött vihar dúl az orosz politikában. 

Az ukrán ellentámadásról azt mondta lassan, de folyamatosan halad előre.

Biztos vagyok abban, hogy győzni fogunk

– jelentette ki. Úgy vélte, az idő Ukrajnának dolgozik, mert Kijev katonai ereje növekszik, miközben Oroszországé csökken.

A Ferenc pápa által kezdeményezett békemisszióval kapcsolatban Kuleba azt mondta, nem lát különösebb előrelépést, de Kijev továbbra is szívesen látja a pápát Ukrajnában.

 

ukrán külügyminiszter Dmitro Kuleba Ukrajna ukrajnai háború Kína
Kapcsolódó cikkek