Az előzetes adatok alapján megdőlt az idei szezonrekord és a napi melegrekord is vasárnap, Dévaványán 39,5 Celsius-fok volt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Azt írták, az előzetes adatok szerint vasárnap 17 órakor a Békés vármegyei Dévaványán 39,5 fokot regisztráltak. A második legmelegebbet a Bács-Kiskun vármegyei Kiskunmajsán mérték, 39,1 fokot, Derekegyházon (Csongrád-Csanád), Tiszaalpáron (Bács-Kiskun) és Kelebián (Bács-Kiskun) 39,0 fokot rögzítettek.

Az augusztus 27-ére vonatkozó eddigi rekord 39,3 Celsius-fok volt, ezt 1950-ben Csongrádon mérték. Közölték azt is: az idei szezonrekord eddig 39,1 fok volt, amit július 17-én mértek Hódmezővásárhelyen.

Jövő héten érkezik az enyhülés

Hétfőn még több vámegyében is a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetés lesz érvényben, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat a hét első napján is.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a jövő héten már várható némi enyhülés, és több helyen is lehet majd záporokra, zivatarokra számítani. Csütörtökön és pénteken már gyakran lesz erősen felhős az ég, és mindkét nap elszórtan alakulhat ki zápor. 20-29 fok valószínű, mérsékelten meleg marad az idő az iskolakezdésre.