Thaiföldön az uralkodó jóváhagyta Szretta Tavizin, a Pheu Thai párt jelöltjének kormányfői kinevezését, miután a politikus a parlamenti szavazáson győzelmet aratott – jelentette be szerdán a thai házelnök szóvivője. Khampi Ditthakorn újságíróknak azt mondta, hogy Őfelsége megadta a királyi jóváhagyást Thaiföld harmincadik miniszterelnökének.

Fotó: Lillian Suvanrumpha / AFP

Szintén szerdán a hatóságok azt közölték, hogy az éjszaka folyamán a börtönből kórházba szállították Thaiföld egykori miniszterelnökét, Thakszin Csinavatot, aki kedden tért vissza hazájába 15 éves önkéntes száműzetéséből. Thakszint nyolc év börtönre ítélték hatalommal való visszaélés és az összeférhetetlenségi szabályok megszegése miatt.

A büntetés-végrehajtási hivatal közleményében azt írta, hogy Thakszin szorítást érzett a mellkasán, és magas volt a vérnyomása, ezért szerdán hajnali 2 óra körül a bangkoki rendőrségi kórházba szállították. A rendőrség szerint Thakszin azért került kórházba, mert a börtön nem tudta garantálni a megfelelő ellátását.

A börtön felmérte a helyzetet, és úgy látta, hogy nincsenek orvosok és orvosi felszerelés, amelyekkel el tudnák látni a beteget

– nyilatkozta Pracsuab Vongszuk altábornagy, a nemzeti rendőrség helyettes vezetője a Reutersnek.