Két évtizednyi záródó mozgást követően a pandémia kezdete óta ismét távolodnak egymástól a brit fizetések – állapította meg az Institute for Fiscal Studies (IFS) kutatása, amely 2020 februárja és 2023 májusa között gyűjtött adatokat a szigetországi keresetek alakulásáról. A kutatás eredményei alapján kijelenthető: az országon belül Londonban nőttek a legnagyobb mértékben a fizetések három év alatt, azon belül is a legmagasabb keresetűek bére nőtt a leginkább a pandémia kitörése óta.

People,Dining,Outside,In,Restaurants,And,Cafes,In,Leicester,Square
Éleződik a bérfeszültség az Egyesült Királyságban.
Fotó: Shutterstock

A kutatás szerint a londoni bruttó átlagbér 2020 februárja óta öt százalékkal, havi 4400 fontra nőtt (egy font 440 forint), ami közel duplája a teljes országra vetített 2,7 százalékos átlagnak. 

A legnagyobb fizetésemeléseket az üzleti szektor alkalmazottai kapták, de az energiaszektorban és az adminisztrációs munkakörökben dolgozók kompenzációja is átlagon felül nőtt. A felsoroltan túlnyomórészt a fővárosban dolgoznak, hozzájárulva ezzel a londoni bérek aránytalanul nagy növekedéséhez.

A bérkülönbségek azonban nemcsak az ország egésze és London közt éleződtek tovább, hanem a fővárosban dolgozók között is: míg a legmagasabb keresetű londoniak fizetése akár tíz százalékkal is nőtt az elmúlt három évben, addig a fővárosban mért bruttó mediánfizetés 1,7 százalékkal emelkedett, havi 2700 fontra.

Az eredményekből a szakértők szerint kijelenthető, az angol jegybank által kiemelt problémának tekintett bérinfláció leginkább az alacsony keresetűeket sújtja, ami segíthet megérteni az országban hónapok óta szüntelenül zajló sztrájkok és tüntetések sorozatát, amelyek célja a mielőbbi béremelés kiharcolása a rosszul fizetettek számára.

A legjobban kereső fővárosiak fizetése látványosan eltávolodott a középosztály béreitől, tovább tüzelve ezzel a londoniak körében tapasztalt bérkülönbségeket. Az alacsony keresetűek béremelkedése mind a nemzeti átlagot, mind a történelmi tapasztalatokat tekintve alacsony.

– fejtette ki Xiaowei Xu, az IFS szenior kutatója.

Új béremelési ígéret vethet véget a brit sztrájkoknak

Rishi Sunak brit kormányfő elfogadta a független bérfelügyeleti szervek javaslatát, és hajlandó 6 százalék körüli béremelést adni a közalkalmazottaknak, hogy véget érjenek a majdnem egy éve tartó sztrájkok. Figyelmeztetett azonban, hogy ez az áprilisban kezdődött 2023–2024-es pénzügyi évben ötmilliárd font kiadással járhat, a hiányzó összeget pedig máshonnan kell elvenni.

A felmérés eredményei azt mutatják, a főváros környékén található városokban, mint Cambridge, Essex és Surrey, a londoni átlaghoz hasonló mértékben növekedtek a bérek, míg a legkisebb emelkedést a Londontól messze fekvő településeken és az ország délkeleti részén jegyezték.