Közélet

Ukrajnába látogatott a szlovák hadsereg vezére

A szlovák hadsereg vezetője Dél-Ukrajnába utazott, ahol magas rangú ukrán katonai vezetőkkel találkozott. A látogatás célját nem tudni pontosan, Kijev mindössze annyit közölt, hogy köszönetet mondtak Daniel Zmeko tábornoknak a Pozsony által nyújtott segítségért a háborúban.

A dél-ukrajnai frontra látogatott a NATO-tagállam Szlovákia hadseregének vezérkari főnöke – közölte csütörtökön az ukrán hadsereg.

Daniel Zmeko, szlovák vezérkari főnök ukrán katonákkal találkozik egy dél-ukrajnai fegyverraktárban.
Fotó: AFP

Az ukrán vezérkar közlése szerint 

Daniel Zmeko tábornok a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében és a kelet-ukrajnai Donyeck megye déli részében harcoló Tavrija stratégiai műveleti csoporthoz látogatott el.

Ebből az alkalomból „az ukrán fél köszönetet mondott Szlovákiának a Kijevnek nyújtott pénzügyi és műszaki segítségért” – írta a vezérkar a Facebook-oldalán.

Daniel Zmeko a múlt héten találkozott Valerij Zsaluznij tábornokkal, az ukrán hadsereg vezérkari főnökével is, és az ukrán tábornok köszönetet mondott Pozsonynak a támogatásáért.

Szlovákia mind humanitárius segítséget, mind katonai támogatást nyújtott Ukrajnának 2022 februárja óta, 

egyebek mellett tüzérségi eszközöket, páncélozott járműveket, légvédelmi eszközöket és tizenhárom szovjet gyártmányú, MiG–29 típusú, korábban a szlovák légierő által használt vadászgépet szállítottak le.

Az ukrán hadsereg vezérkara által közzétett felvételeken a szlovák tábornok katonákkal tárgyal egy hangárban, amelyben fegyvereket tárolnak.


 

Daniel Zmeko Ukrajna Szlovákia
Kapcsolódó cikkek