Az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az ország az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem akarta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek. 

A pro-EU activist (R) hands out EU flags beside a Union flag seller (L) as concert-goers arrive at the Royal Albert Hall in London on September 9, 2023, for the Last Night of the Proms concert. Activists distribute European flags in an anti-Brexit demonstration to concert goers outside the venue of the annual Last Night of the Proms, and the traditional Union flag flying inside in the Royal Albert Hall. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Fotó: Adrian Dennis / AFP

Sir Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője a Financial Times című londoni üzleti napilapnak megerősítette ugyanakkor azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy a Munkáspárt nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába. Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

A Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást Boris Johnson volt konzervatív párti miniszterelnök kormánya kötötte az Európai Bizottsággal. A megállapodás szabadkereskedelmi szerződést is tartalmaz, amely az áruk esetében biztosítja a vám- és kvótamentes kereskedelmet, nem küszöböli ki azonban az EU által a külső kereskedelmi partnerekkel szemben alkalmazott adminisztratív előírások teljesítésének – például vámáru-nyilatkozatok és eredetigazolások kitöltésének – kötelmét.

A Munkáspárt vezetője a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: ha a párt a jövő évi parlamenti választáson kormányra kerül, e megállapodás jelentős átdolgozását kezdeményezi az EU-nál 2025-ben, amikor esedékessé válik az egyezmény felülvizsgálata.

Sir Keir Starmer egyelőre csak annyit fedett fel, hogy a munkáspárti kormány szorosabb kereskedelmi kapcsolatrendszert szeretne kialakítani az EU-val. 

Csaknem mindenki elismeri, hogy a Johnson által kötött megállapodás nem jó, mivel túl sekélyes, ezért 2025-ben megpróbálunk egy olyan egyezményt elérni, amely sokkal jobb Nagy-Britannia számára

fogalmazott az ellenzék legnagyobb pártjának vezetője és miniszterelnök-jelöltje.

A Daily Express című radikálisan EU-szkeptikus brit napilapnak írt cikkében szintén leszögezte, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút sem az EU-ba, sem az egységes belső piacára és vámuniójába. Starmer a cikkben kizárta annak lehetőségét is, hogy Nagy-Britannia a Munkáspárt kormányra kerülése esetén újból érvényesítse az emberek szabad mozgásához és letelepedéséhez fűződő európai uniós szabadságjogot.