Az ukrán parlament által a napokban módosított kisebbségi törvény továbbra sem biztosítja az ukrajnai nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait, és nem állítja vissza a korábbi kisebbségi jogokat – állapította meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége keddi nyilatkozatában.

Turia,Paseka,,Ukraine:,May,08,2021:,Schenborn,Park,Is,Located
Fotó: Shutterstock

Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a kisebbségi törvény módosításakor ezúttal sem vették figyelembe a magyar szervezetek építő jellegű módosító javaslatait

– olvasható a KMKSZ elnökségének a nyilatkozatában, amely szerint a jogszabály több tétele diszkriminatív, illetve pusztán deklaratív jellegű, ami önkényes értelmezésre adhat módot az ukrán kormány számára.

Szerintük a második olvasatban elfogadott törvény törölte a nemzeti kisebbségek meghatározásának egyik fontos ismérvét, vagyis azt, hogy annak képviselői hagyományosan Ukrajna területén élnek, és ezáltal kiüresedett a nemzeti kisebbség fogalma. „Ez a kisebbségekhez köthető bármiféle kollektív jog kizárását eredményezi”.

Közleményükben kiemelték, hogy a most elfogadott módosítás továbbra sem biztosítja a kisebbségek számára az alkotmányban és a nemzetközi dokumentumokban garantált jogaik érvényesülését, és nem állítja vissza a korábbi kisebbségi jogokat.

Az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről szóló új törvényt 2022 decemberében fogadta el az ukrán parlament, ám idén júniusban a Velencei Bizottság bírálta a törvény több passzusát, így augusztus 13-án módosító indítványt nyújtottak be a jogszabályhoz.

A kisebbségi törvény elfogadása Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásai megkezdésének egyik fontos feltétele.