Közélet

Szófia olyan meghibásodott rakétákat küld Ukrajnának, amiket Bulgáriában már nem tudnak megjavítani

A bolgár belügyminisztérium kiszórja a selejtes fegyvereit Ukrajnának. Olyan hibás Sz-300-as rakétákat adnak Kijevnek, amiket saját maguk már nem tudnak megjavítani. A légvédelmi rakéták mellett lőszert küldenek még az ukránoknak.

A bolgár parlament Ukrajna számára újabb katonai segélycsomagot fogadott el szerdán, amely egyebek között légvédelmi rakétákat és lőszert foglal magában.

Training session of Ukrainian soldiers in DonbasSLOVIANSK, DONETSK OBLAST, UKRAINE - SEPTEMBER 20: A serviceman belonging to Battalion 42 of Brigade 57 of the Ukrainian army loads an ammunition belt for a machine gun during training at a shooting range in an undisclosed location in Donbas, Donetsk, Ukraine on September 20, 2023. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A szófiai kormány szerint olyan, meghibásodott Sz-300-as rakétákról van szó, amelyeket Bulgáriában már nem tudnak megjavítani.

Az automata fegyverekhez való lőszereket a bolgár belügyminisztérium bocsátja rendelkezésre, amelynél ezeknek már nem veszik hasznát.

Oroszország azt állítja, hogy az ukrán támadások lepattognak a védelmükről

Ukrajna június óta tartó ellentámadásában Donyeck és Zaporizzsja megyékben tudott számottevő előrelépést elérni. Előbbi esetben Bahmut felé, utóbbinál Robotinénél sikerült átjutniuk az orosz vonalakon. Oroszország most azt állítja, hogy az ukránoknak esélye sincsen benyomulni az annektált területekre.

A parlament sajtószolgálata szerint az újabb katonai segélycsomagot a jelen lévő képviselők közül 141-en támogatták a kormánypárti honatyák soraiból. Az előterjesztés ellen főként az oroszbarát Újjászületés párt 40 képviselője szavazott, míg a szintén ellenzéki szocialisták tartózkodtak.

Nyikolaj Denkov miniszterelnök június eleje óta hivatalban lévő kormánya augusztus elején döntött arról, hogy szovjet gyártmányú páncélozott szállítójárműveket küld Ukrajnának.

 

rakéta Bulgária ellentámadás lőszer
Kapcsolódó cikkek