A legnagyobb magyar építőipari vállalatokból álló konzorcium építheti újjá jövő évtől a Hegyi-Karabah térségében fekvő Soltanlit, az erről szóló terveket az azeri kormány elfogadta, a szerződések egy részét már aláírták – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

SZIJJÁRTÓ Péter; JABBAROV, Mikayil
Fotó: Lakatos Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az azeri gazdasági miniszterrel, Mikayil Jabbarovval közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a két kormány rendkívül elkötelezett a kapcsolatok folyamatos fejlesztése iránt. A miniszter fontos eredménynek nevezte, hogy Magyarország is szerepet vállalhat Hegyi-Karabah újjáépítésében, a legnagyobb hazai építőipari vállalatokból álló konzorcium jövőre kezdheti meg a munkát Soltanliban, a jóváhagyás megszületett, a terveket elfogadták, a szerződések egy részét aláírták.

Szijjártó kitért arra is, hogy mára valósággá váltak a 2010 elején megindított, akkor talán hihetetlennek tűnő törekvések azáltal, hogy az energiabiztonság javítása érdekében idén megkezdődött a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra. A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy 100 millió köbméteres szállítási és 50 millió köbméteres bértárolási szerződést kötöttek a felek, a mennyiség növeléséhez ugyanakkor nem pusztán magyar és azeri elkötelezettségre, hanem európai uniós lépésekre is szükség van a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztése terén.

Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy az energiadiverzifikációra vonatkozó törekvései ne merüljenek ki a tagállamok noszogatásában, hogy ennél eklatánsabb és kézenfekvőbb kifejezést ne használjak, hanem Brüsszel is lépjen, és adjon pénzügyi forrást ahhoz, hogy a földgázszállítási infrastruktúra kapacitásának növelésével Magyarország és más közép-európai országok is növelhessék az Azerbajdzsánból szállított földgáz mennyiségét

– nyilatkozta Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy 2023 első felében 3,5-szeresére nőtt az azerbajdzsáni irányú magyar értéke már addigra jelentősen meghaladta a tavalyi év egészét. Hazánk abszolút rekordot döntött az exportban, és az importunk is jelentős mértékben emelkedett. Hozzáfűzte, hogy a Mol fontos szerepet játszik az azeri kőolaj-kitermelésben, így bővül az olajbehozatal volumene is Magyarország energiabiztonságának garantálása érdekében.

Mi akkor kezdtünk kapcsolatokat építeni Azerbajdzsánnal 2010-ben, amikor Európában ezt nemhogy senki nem értette, nemhogy mindenki lesajnált minket emiatt, de még kritizáltak is minket. Most ehhez képest azt látjuk, hogy a nyugat-európai országok és az vezetői egymást lökdösik Bakuban egy-egy jó fényképért Aliyev elnök úrral

– hangsúlyozta a külügyi tárca első embere.

Szijjártó Péter úgy összegzett, hogy Magyarország, a magyar emberek sokat profitálnak a kölcsönös tiszteleten alapuló, hosszú távú együttműködésből Azerbajdzsánnal.

Oroszország nem vonul ki a Kaukázusból

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint Oroszország továbbra is következetes, nagyon fontos szerepet játszik a helyzet stabilizálásában és a Kaukázus konfliktusmentesítésében.