Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek – írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján. 

Faeser bans "Hammerskins Germanydpatop - 19 September 2023, Berlin: Nancy Faeser (SPD), Federal Minister of the Interior and Homeland, comments on the ban of the right-wing extremist association "Hammerskins Germany" at the Federal Ministry of the Interior and Homeland. As the ministry announced earlier, police task forces searched the homes of 28 suspected members of the association in ten states in the early morning. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A beszámoló szerint az október 8-i tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson Nancy Faser vezetésével induló hesseni SPD azt ígéri programjában, hogy a szövetségi szinten és a Bundesratban – a szövetségi törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában – is azért küzd, hogy 

szavazati jogot kapjon az önkormányzati választásokon mindenki, aki hat hónapnál hosszabb ideje él valamely hesseni településen.

A Bild érdeklődésére a párt szóvivője elmondta: 

az ígéret olyan emberek önkormányzati választásokra szóló szavazati jogára vonatkozik, akik határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

A lap hozzátette: a gyakorlatban általában hat hónapnál tovább tart, amíg a menekültek tartózkodási engedélyt kapnak. Értelmezése szerint a szociáldemokraták kampányígérete így azt jelenti, hogy a német állampolgárok és az EU-s állampolgárok mellett a menedékjogért folyamadó külföldiek, például szíriai és afganisztáni állampolgárok is szavazhatnának az önkormányzati választásokon, és EU-n kívüli külföldiek egyéb csoportjai, például a török állampolgárok is rendelkeznének ezzel a joggal. 

A cashier works from behind a plexiglass screen at a grocery store in Berlin on March 26, 2020, amid a new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Fotó: AFP

Stefan Luft politológus, a brémai egyetem kutatója az SPD hesseni szervezetének választási ígéretéről szólva a Bildnek elmondta, hogy szerinte a választójogot elvileg az állampolgársághoz kellene kötni, de az EU-s állampolgárok már most is különleges státusszal rendelkeznek. Stefan Heck, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője, a CDU hesseni szervezetének elnökségi tagja, a párt egyik belügyi és választójogi szakpolitikusa a Bildnek azt mondta, hogy Faeser javaslata veszélyes tévút. 

Manfred Pentz, a hesseni CDU-szervezet főtitkára hozzátette, hogy „a választójog nem a választási kampányok eszköze, hanem az egyik legfőbb demokratikus érték”, amelyet „államunk polgárainak kell megtartanunk”. Mint mondta, a választójog „önkényes kiterjesztése és az állampolgárság helyett csak a tartózkodási engedélyhez kötése ellentétes demokratikus alapelveinkkel”, és a CDU ezért egyértelműen elutasítja a hesseni szociáldemokraták törekvését.