Pert indít a magyar állam ellen Tiba János, aki a negyven éve történt, 15 halálos áldozatot követelő buszbaleset sofőrje volt. Noha a balesetet műszaki hiba okozta – nem működött a fék –, a buszsofőr ellen hazaérkezése után eljárás indult, melyben hét évre ítélték el tömegszerencsétlenség okozásáért.

Friderikusz Podcast
Tiba János, buszvezető, 15 halálos áldozat,  1983. szeptember 14
Fotó: Friderikusz Podcast / Youtube

Azonban a külföldi szakértői vélemények és grazi főügyész közbenjárásának köszönhetően ugyan hónapokon belül szabadult, és később idehaza is kimondták az ártatlanságát, a történteket a mai napig nem tudta feldolgozni. Ráadásul nyugdíjba vonulásakor az is kiderült, hogy az eljárás idejét sem számították bele a jogviszonyába – írja a Blikk.

A debreceni Medicor gyár munkásait jutalomutazásra szállító sofőr még az indulás előtt jelezte is a fékhibát, ám hiába vitték a buszt szervizbe, a javítás nem szakszerűen történt. János a tragédia után többet nem vezetett buszt, inkább egy fékjavító műhelyt nyitott, hogy ne történjen több hasonló baleset.

A busz utasainak túlélői közül többen a mai napig meglátogatják a volt buszsofőrt, akit nem hibáztatnak a katasztrófáért, annak ellenére sem, hogy hazatérte után őt kiáltották ki bűnbaknak Magyarországon.

Legutóbb idén májusban, Szlovákiában szenvedett balesetet magyar busz. Sokan súlyosan megsérültek, és egy utas életét vesztette.