A látogatók számának korlátozásával próbálja elejét venni Görögország az Akropolisznál kialakult túlzott turistaáradatnak – írja a CNN.

Tourists take photos and selfies ifront of the Parthenon Temple during their visit at the Acropolis archaeological site in Athens on June 14, 2023. "The wait and the amount of people that are here are definitely overwhelming," a customer services operator told AFP.World Heritage Watch, a non-governmental organisation which supports UNESCO in protecting and safeguarding sites of international value, notes that the Acropolis currently lacks visitor management plans required under the UN watchdog's World Heritage Convention, to which Greece is a signatory. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP)
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP

Az Athén fő látványosságának számító ókori épületmaradványok a világ minden tájáról vonzzák a turistákat, a nagy népszerűség viszont mostanra már az élmény rovására megy a régészeti lelőhelyet elözönlő embertömeg miatt.

A napi látogatószámot ezért mostantól napi 20 000 főben korlátozzák a görög hatóságok, akik egy óránkénti időbeosztást is bevezetnek, az érdeklődők pedig egy foglalási weboldalon követhetik nyomon a látogatók napi számának alakulását.

Lina Mendoni görög kulturális miniszter a Real FM görög rádióállomásnak adott augusztusi interjújában arról beszélt, hogy az Akropoliszhoz naponta akár 23 000 turista is ellátogat, ami szerinte „óriási szám”. Bár a helyszín este 8 óráig van nyitva, Mendoni szerint a látogatók többsége a reggeli órákat választja, ami tumultust és „kellemetlen körülményeket teremt a helyszín, a látogatók és a személyzet számára, akik megpróbálják befogadni ezt a nagyszámú embert”.

A jelenleg még próbaüzemben futó, várhatóan 2024 áprilisától hivatalossá váló új rendszer célja az, hogy kezelje a túlzsúfoltságot, valamint garantálja az emlékmű biztonságát és hosszú élettartamát.

Jövő tavasztól az új foglalási rendszer más, elektronikus jegyrendszert használó görögországi régészeti helyszínekre is vonatkozik majd, melyek a görögországi turistalátványosságok látogatóinak 90-95 százalékát adják.