Az Európai Parlament az Európai Unión kívüli országokkal kötött partnerségek erősítésével biztosítaná az uniós ipar számára kritikus, stratégiai fontosságú nyersanyagokat – derült ki az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásból. Az Tanácsával kezdődő jogalkotási tárgyalásokat megelőzően elfogadott álláspontjukban az EP-képviselők hangsúlyozták: a stratégiai nyersanyagok kínálatának növelése kulcsfontosságú az EU fenntartható, digitális és szuverén jövőbe átmenetének biztosításához.

Belarusian opposition leader Svetlana Tikhanovskaya gives a speech during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 13, 2023. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Fotó: AFP

A kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabály célja, hogy versenyképesebbé és autonómabbá tegye az EU-t. 

A tervek szerint csökkenteni fogja a bürokráciát, előmozdítja az innovációt a teljes értéklánc mentén, támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv), valamint fellendíti a helyettesítő anyagok és a környezetbarátabb bányászati és termelési módszerek kutatását és fejlesztését.

Álláspontjukban az EP-képviselők kiemelték az EU és az azon kívüli országok közötti stratégiai partnerségek erősítésének fontosságát a kritikus fontosságú nyersanyagok biztosítására és diverzifikálásuk érdekében. Azt is szorgalmazzák, hogy az EU helyezzen nagyobb hangsúlyt a helyettesítő anyagokkal és a gyártási folyamatokkal kapcsolatos kutatásra és innovációra, amelyek – mint írták – felválthatják a hiányzó nyersanyagokat a stratégiai technológiákban.

Fontos energetikai partnerrel tárgyalt ma Orbán Viktor

A bolgár köztársasági elnököt fogadta ma a Karmelita kolostorban Orbán Viktor. Rumen Radevvel számos kérdésben egyeztetett a miniszterelnök, ezek közül a legfontosabb Magyarország energiaellátásának diverzifikálása volt. A két vezető a szándéknyilatkozatot írt alá az LNG beszerzés összehangolására.

Véleményük szerint továbbá segíteni kell a körforgásos megközelítés erősödését, hogy könnyebbé váljon a stratégiai nyersanyagok kitermelése a hulladéktermékekből.

Az EP-képviselők azt is hangsúlyozták, hogy csökkenteni kell a vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások bürokráciáját.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője közleményében leszögezte: Európának nagyobb önállóságra kell törekednie a kritikus nyersanyagok tekintetében.

A digitális és zöldátállás elképzelhetetlen a kritikus nyersanyagok fokozott felhasználása nélkül. A kiegyensúlyozott ellátáshoz legfőképpen a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésekre, bürokráciacsökkentésre és a körforgásos gazdaság előmozdítására lesz szükség

– fogalmazott.