Az európai politikai helyzetről és energetikai ügyekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

RADEV, Rumen; ORBÁN ViktorBudapest, 2023. szeptember 14.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Rumen Radev bolgár elnök (j2) és Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor hangsúlyozta: 

Bulgária szerepe a számunkra egyre fontosabb, hiszen tranzitországként elősegíti Magyarország energiabiztonságát, és ebben kiváló partnerünknek bizonyult.

A megbeszélésen szó volt a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozási kilátásairól, valamint az ukrajnai háború kapcsán a tűzszünet és a béketárgyalások fontosságáról is – mondta a sajtófőnök.

Megtörhetett a gabonakoalíció – meglepő bolgár bejelentés érkezett

Bulgária nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatalának tilalmát.

A bolgár államfő látogatása keretében aláírásra került egy szándéknyilatkozat a Bulgargaz és az MVM CEEnergy, valamint leányvállalataik közötti együttműködés megerősítéséről a földgázellátás és -kereskedelem területén a közép-kelet-európai és délkelet-európai régióban. A felek ez alapján összehangolják és megvitatják a cseppfolyósított földgáz beszerzésére, valamint a földgáz továbbszállítására és értékesítésére vonatkozó megállapodásokat.