Oroszország közölte, hogy vasárnap kora reggel meghiúsított egy összehangolt ukrán támadást a Krím ellen, miközben drónok Moszkvát is célba vették, megzavarva a főváros légi közlekedését, és tüzet okoztak egy olajraktárban az ország délnyugati részén – tudósít a Reuters.

Egy augusztusi dróntámadás következményei Moszkvában.
Fotó: AFP

Ukrajna az elmúlt napokban sorozatos csapásokat mért az orosz katonai célpontokra a megszállt Krímben és az orosz haditengerészet Fekete-tengeri Flotta létesítményeire. A frontvonaltól távol eső területeken is megszaporodtak a támadások, Moszkva polgármestere szerint vasárnap kora reggel legalább két drónt lőttek le a főváros térségében. A Reuters nem tudta függetlenül ellenőrizni a vasárnapi jelentéseket, és Kijevből sem érkezett azonnali kommentár.

Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági Tanács titkára szombaton késő este egy véleménycikkben sürgette Kijev szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a fegyverek szállítását, mondván, hogy ez az egyetlen módja a háború befejezésének. 

Az orosz Fekete-tengeri Flotta teljes vagy részleges felszámolása, jelentősen felgyorsítaná azt a folyamatot, hogy rákényszerítse Moszkvát a háború befejezésére

– írta Danilov az Ukrajinszka Pravda hírportálon.

Az orosz légvédelmi rendszerek legalább hat, a Krímet különböző irányokból célzó drónt semmisítettek meg 

– közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A Telegram üzenetküldő alkalmazásában közzétett jelentés arról nem adott hírt, hogy volt-e kár vagy áldozat a félszigetet ért támadás következményeként. 

A moszkvai régióban egy drónt az Istra kerület felett, egy másikat pedig a Ramenski kerület felett semmisítettek meg – közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Telegramon, hozzátéve, hogy nem voltak se áldozatok, se a drón roncsaiból származó károk.

Az orosz állami hírügynökségek szerint 

legalább 30 járat késett és hatot töröltek a moszkvai nagy repülőtereken

– ez a légügyi hatóságok gyakori lépése dróncsapások idején. Oroszország délnyugati részén egy ukrán drón vasárnap kora reggel megrongált egy olajraktárt, tüzet okozva egy üzemanyagtartályban, amelyet később eloltottak – közölte a regionális kormányzó. 

Nincsenek áldozatok, minden mentőszolgálat dolgozik a létesítmény területén

– közölte Andrej Klicskov, az Orjol régió kormányzója a Telegramon.