A Csandraján–3 űrhajó leszállóegységével augusztus 23-án érkezett a Holdra a 26 kilogramm súlyú Pragján, azaz Bölcsességnek hívott holdjáró, amelyet most alvó üzemmódba kapcsoltak, de teljesen feltöltött akkumulátoraival és bekapcsolt rádióval várja a további utasításokat – fogalmazott az ISRO közleménye a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

Fotó:  Indian Space Research Organisation  / AFP

Reményeink szerint később sikeresen felébreszthetjük további kutatási feladatok végrehajtása érdekében

– hangsúlyozta az ISRO, hozzátéve, hogy különben örökre ott marad India holdbéli nagyköveteként.

India az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után a negyedik ország, amely sikeresen landolt a Hold felszínén leszállóegységével,

és a holdjáró le is körözte elődeit, amikor elérte az égitest erősen szabdalt, egyenetlen déli pólusát, nem sokkal azután, hogy az orosz Luna–25 űrkutató automata állomás egy hasonló manőver közben a Holdba csapódott és megsemmisült.

A 2019-es indiai kudarc után a Csandraján–3 biztonságos, sikeres leszállását általános örömünnep kísérte Indiában. A helyi média a sikeres holdra szállást az ország legnagyobb tudományos teljesítményeként ünnepelte. 

Az ISRO honlapján megjelent közlemény szerint a Pragján holdjáró több mint száz métert tett meg az égitesten, és a berendezés spektroszkópos műszere alumíniumot, ként, vasat, kalciumot, krómot, titánt, mangánt, oxigént és szilíciumot talált a Hold felszínén. 

India most már a következő űrmissziójára összpontosít, miután szombaton sikeresen elindította a Nap tanulmányozására első műholdját, amely vasárnap terv szerint Föld körüli pályára állt. Az Aditja-L1 űrszondát hordozó rakétát a dél-indiai Sriharikota űrkikötőből indították, hogy négy hónap múlva a Földtől körülbelül 1,5 millió kilométerre lévő pontról vizsgálja a napszelet, a napkoronát, a kromoszférát és a fotoszférát.