A Csandraján–3 űrszonda több mint egy hónapos útja után sikeresen leszállt a Holdra.

People wave Indian flags as an Indian Space Research Organisation (ISRO) rocket carrying the Chandrayaan-3 spacecraft lifts off from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, an island off the coast of southern Andhra Pradesh state on July 14, 2023. India launched a rocket on July 14 carrying an unmanned spacecraft to land on the Moon, its second attempt to do so as its cut-price space programme seeks to reach new heights. (Photo by R.Satish BABU / AFP)
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok, a volt Szovjetunió és Kína után India is sikeresen puha leszállást hajtott végre a Holdon, ezzel csatlakozva a világ egyik legelitebb klubjához. Az ország ráadásul történelmet is írt, mivel a missziója az első, amely a Hold déli pólusának közelében ért földet.

Az ISRO, az indiai űrügynökség bejelentése után országszerte kitört az ünneplés, az űrszonda landolását pedig a világon milliók követték élőben.

Narendra Modi miniszterelnök a dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozóról videóüzenetben gratulált az ISRO tudósainak, az eseményt pedig „örömtelinek és történelminek nevezte”.

A történelmi eseményre sötét árnyékot vetett, hogy hétvégén az Oroszország által elindított űrszonda, a Luna–25 a Holdba csapódott egy hajtóműhiba miatt, ami előtt napokig nem tudták elérni az eszközt. Bár India számára hatalmas győzelem volt, hogy így elsőként érhették el a déli pólust, az oroszoknak nem kevés fájdalmat okozhat, hogy 47 év után az első Hold-missziója katasztrófával végződött.

Az indiai űrszonda egyébként egy holdjárót is magával vitt, amely a következő 14 napban az égitest felszínét fogja vizsgálni, valamint víz jelei után kutat – ennek jelenléte ugyanis biztosíthatná, hogy a jövőben az emberiség egy tartós bázist építhessen ki a Holdon.