Több mint 84 ezren menekültek péntek reggelig Hegyi-Karabahból Örményországba – közölte az örmény kormány sajtószolgálata. A tájékoztatás alapján helyi idő szerint reggel 6-ig 84 770-en kényszerültek elmenekülni a területről.

Conflicts in Armenia
09/27/2023 Goris, Armenia. Newly arrived refugees from Nagorno-Karabakh waiting to find out where to go. They have been traveling for days with little food in the cold and rain. Once they arrive in Goris it becomes a new journey where to go in Armenia. Some embark on a new journey to reconnect with loved ones and stay with them, while others are looking to find a place to settle in and begin a new life. (Photo by Anthony Pizzoferrato / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Az örményeknek nincs maradásuk Hegyi-Karabahban.
Fotó: Anthony Pizzoferrato / AFP

Az örmények azután fogták menekülőre Hegyi-Karabahból, hogy a régió szeparatista kormánya elbukott. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a kormány csütörtöki ülésén kijelentette:

A következő napokban nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban.

Pasinján emellett a nemzetközi közösséget kérte, hogy lépjen fel a területen zajló etnikai tisztogatással szemben.

A mindeddig többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsán része, de a korábbi hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert, örmény Hegyi-Karabahi Köztársaság uralma alá került. Az időközben azonban megerősödött Azerbajdzsán 2020 őszén visszafoglalta az enklávé és az azt körülvevő területek jelentős részét, majd a múlt héten indított hadjáratban végleg legyőzte a szakadárokat. Azóta a lakosság több mint fele elmenekült a területről.