A Magyar Filmművészek Szövetsége tudatta, hogy a tegnapi nap folyamán 72 éves korában elhunyt Szirtes András. Élete során dolgozott forgatókönyvíróként, dramaturgként, vágóként, operatőrként, rendezőként, színészként, de zenészként és költőként is aktív volt.

Szirtes András Facebook
Fotó: Gyökér Sarolta / Szirtes András Facebook

Pályafutását rögtön érettségi után, 1969-ben kezdte a Mafilmnél, ahol először technikus volt, később viszont már vágóként, operatőrként és rendezőként tevékenykedett. A Színház- és Filmművészeti Főiskola vágószakos hallgatója volt, és filozófia-esztétika szakot is végzett az akkori Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemen. 1987 és 1989 között az Amerikai Egyesül Államokban is tartott előadásokat, 1990-től pedig a Szirtes-Film Kft. vezetője.

Élete során több filmes kitüntetésben részesítették, többek között 1998-ban Balázs Béla-díjat, majd legutóbb 2011-ben Herczeg Klára-díjat kapott.

Munkássága során főleg rövidfilmeket készített, ezek közül az első az 1967-es A cipők című 8 perces alkotás volt. Egyik legismertebb műve is ebbe a kategóriába tartozik: kétrészes Hajnal (andante) és Hajnal (allegro) filmjei a gyári munkások életkörülményeit mutatják be és az ellenállás lehetőségeit kutatják.