A migrációval és a szélsőjobb előretörésével kapcsolatos félelmek annyira megerősödtek Németországban, hogy már a bevándorlást egyébként támogató zöldek és liberálisok is bírálják a saját kormánykoalíciójukat, amiért nem tesz eleget azért, hogy hazaküldje azokat a menedékkérőket, akiknek nincs jogi alapjuk az országban tartózkodni.

Munich,,Germany,-,September,10,,2015:,Refugees,From,Syria,,Afghanistan
Augusztusban negyven százalékkal több menekült érkezett illegálisan, mint júliusban.
Fotó: Jazzmany

A szélsőjobb pedig vitathatatlanul tör előre. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland – AfD) már a legerősebb párt négy keleti tagállamban: Mecklenburg–Előpomerániában, Brandenburgban, Türingiában és Szászországban. A három utóbbiban a támogatottsága meghaladja a 30 százalékot, Brandenburgban – Olaf Scholz kancellár lakóhelyén – 32 százalékos, míg a koalíció vezető ereje, a szociáldemokrata párt (SPD) 20 százalékon áll.

Ez különösen veszélyes a koalíció számára, mivel Brandenburgban, Türingiában és Szászországban jövő szeptemberben választás lesz,

vagyis nem zárható ki, hogy az AfD története során először hatalomra jut egy német szövetségi államban.

Job fair for Ukrainian refugees
Németország egymillió ukrán menekültet fogadott be.
Fotó: Christoph Soeder

A Politico szerint ezért figyelmeztető jel, hogy politikai és gazdasági kérdések után immár a migrációt illetően is megjelentek a repedések a három kormányzó párt között. A hét elején Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke és a szabad demokrata Joachim Stamp, Észak-Rajna–Vesztfália korábbi miniszterelnök-helyettese bírálta élesen Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminisztert a gyengekezűsége miatt. A kormánynak muszáj „végre haladást elérnie a hazatelepítési megállapodásokat illetően” a nem uniós országokkal és annak érdekében, hogy „megakadályozza, hogy még több és több ember jöjjön” az országba – jelentette ki Stamp.

A Szabaddemokrata Párt (FDP) még messzebb ment, Christian Lindner pénzügyminiszter a héten ígéretet tett a menedékkérők szociális juttatásainak csökkentésére. Az FDP emellett meg akarja győzni koalíciós partnereit, hogy Marokkót, Tunéziát és Algériát nyilvánítsák biztonságos származási országnak, ami megkönnyítené az ezekből az országokból érkező menedékkérők hazaküldését.

Federal President visits Italy
21 September 2023, Italy, Piazza Armerina: German President Frank-Walter Steinmeier (l) and the President of the Italian Republic, Sergio Mattarella talk to Mona, a refugee from Egypt, and her family during a visit to the humanitarian association "Don Bosco 2000". The trip is part of a series of visits to EU founding states ahead of the European elections. Photo: Britta Pedersen/dpa (Photo by BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Frank-Walter Steinmeier német elnök Olaszországban. Szerinte mindkét ország elérte a befogadóképessége határát.
Fotó: Britta Pedersen

A három koalíciós párt növekvő félelméhez az AfD erősödése mellett az is hozzájárul, hogy folyamatosan emelkedik a migránsok száma: csak augusztusban 15 100 illegális határátlépést regisztráltak, 40 százalékkal többet a júliusinál.

Frank-Walter Steinmeier német államfő a hét közepén figyelmeztetett, hogy az ország „töréspontra” jutott, mivel csak az év első felében 162 ezren nyújtottak be menedékkérelmet. 

Ez az EU-n belüli összes kérelem több mint egyharmada. Ehhez jön még az a több mint egymillió ukrajnai menekült, akik jelenleg nálunk tartózkodnak. Németország, akárcsak Olaszország, a befogadóképessége határán van

– emlékeztetett Steinmeier a Corriere della Sera című olasz lapnak adott interjúban, és szorgalmazta a menedékkérők elosztásának igazságosabb rendszerét.

Panel meetings and statements of the federal parties
Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke bírálta a belügyminisztert, amiért nem küldi haza azokat, akinek nincs alapjuk menedéket kérni Németországban.
Fotó: Kay Nietfeld

Az ellenzéki CDU vezetője, Friedrich Merz is arra figyelmeztetett, hogy a német városokat és településeket „reménytelenül túlterheli” a menedékkérők növekvő száma, de még Türingia baloldali miniszterelnöke, Bodo Ramelow is panaszkodott, hogy 

a tartományok és az önkormányzatok elérték a teljesítőképességük határát.

Bár az AfD előretörését több tényező – az infláció, a magas energiaárak, a gazdaság gyengélkedése és a a lakások fűtését szabályozó törvény rossz koalíción belüli kezelése – is elősegíti, a legfőbb katalizátor a menedékkeresők növekvő áradata. „Az ilyen pártok mindig akkor erősödnek, amikor a problémákat nem oldják meg” – hangsúlyozta Merz.

A számok őt igazolják: 

az AfD az év elején országos szinten 14 százalékon állt – most 22 százalékon

a Politico kutatásának összesítő adatai szerint. Ezzel a második legnépszerűbb párttá vált a CDU–CSU konzervatív pártszövetség mögött, amelynek a támogatottsága 27 százalékos. Scholz SPD-je 17 százalékra csúszott vissza.

Berlin,/,Germany,-,July,22,,2017:,Extended,Family,With
Fokozatosan erősíti a német szélsőjobboldalt a menekültáradat.
Fotó: Nitpicker

Az AfD ráadásul erősödik az olyan nyugati tagállamokban is, mint Hessen és Bajorország, ahol nem egészen három hét múlva, október 8-án választanak. Bajorországban ugyan kisebbek az esélyei a jobboldali Bajorország Szabad Választói (Freie Wähler Bayern) párt népszerűségének köszönhetően, amelynek vezetőjéről kiderült, hogy antiszemita röplapot szerkesztett még középiskolás korában, az 1980-as években.

Hessenben azonban jobbak az AfD esélyei, közelítik a támogatása az SPD-ét, ami Scholzék számára különösen kínos, mert a párt listáját éppen a belügyminiszter vezeti. Faeser helyzetén nem segít, hogy még Joachim Gauck volt államfő is bírálta a kormányt, és radikálisabb megoldásokat szorgalmazott migrációs kérdésekben.

Az eddigi intézkedések nem voltak elegendők ahhoz, hogy visszaszerezzük az elveszett irányítást. Ez azt jelenti, hogy olyan lépéseket kell tennünk, amelyek eleinte nem tetszenek nekünk, mert embertelennek hangzanak

– nyilatkozta a ZDF közszolgálati televíziónak az egykori lutheránus lelkész, aki szerint „korlátozási stratégiával” kell megfékezni a menedékkérők számát.