Közélet

Hibás, használhatatlan Leopard tankokat küldenek az európai országok Ukrajnának

Ukrán és német hírportálok kezdtek el tájékoztatni arról, hogy Dánia és Németország selejtes, meghibásodott tankokat küld Ukrajna támogatására. A Dánia által küldött húsz Leopard 1-es harckocsiból 12 volt hibás, kettő javíthatatlan. Kijev emellett megtagadta tíz tank átvételét Németországtól, mivel a Leopardok javíthatatlanok voltak.

Az Ukrajnába küldött húsz dániai Leopard 1A5 tankból 12 hibás – közölte a dán kormány tulajdonában lévő TV2 csatorna szeptember 22-én. 

Armed Forces Media Day17 August 2023, Saxony-Anhalt, Klietz: A Ukrainian soldier cleans the gun barrel of a Leopard 1 A5 main battle tank with a barrel wiper at the Klietz training area. The Special Training Command trains Ukrainian soldiers in the operation and maintenance of the Leopard 1 A5 main battle tank at the Hub North of the European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine (EUMAM UA). The training is provided by soldiers from Germany, the Netherlands and Denmark as well as industry specialists. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az átadott harckocsikból tíz olyan kisebb hibával rendelkezik, amit az ukrán gépészek meg tudnak javítani. Ezeknek a Leopard 1-eseknek a szervizelése már el is kezdődött. További tíz Dániából érkező Leopard 1-es viszont már komolyabb gondokkal küzd. Ez a tíz harckocsi jelenleg Lengyelországban van. 

Két tank gyakorlatilag teljesen használhatatlan 

írta meg a Kyiv Independent.

Ukrajna egy rakétával eltalálta az oroszok fekete-tengeri haditengerészeti főhadiszállását

Orosz tájékoztatások szerint az ukránok egyik rakétája átjutott az orosz légvédelmen a Krím félszigetnél, és eltalálta a szevasztopoli haditengerészeti bázist. A katonai támaszpont lángba borult, civil áldozatról nem érkezett hír.

Nem Dánia az egyetlen, aki ócskavasakkal támogatta Ukrajna Oroszország elleni harcát. Szeptember 19-én Kijev megtagadta tíz darab Leopard 1A5 tank átvételét Németországtól, mivel a harckocsikon olyan meghibásodások voltak, amelyeket az ukrán hadsereg nem képes kijavítani. A Spiegel német hírportál arról számolt be, hogy 

Németország júliusi tankadományában is voltak már olyan Leopardok, amelyekkel Kijev semmit sem tudott kezdeni.

2023 elején Németország Hollandiával és Dániával közösen száz darab Leopard 1-es harckocsi leszállítására tett ígéretet Ukrajnának. Egyelőre a kedves gesztus inkább a roncstelepek kisöprésének tűnik a kiszivárgó információk alapján.

 

Németország Leopard 1A5 Ukrajna tank Dánia
Kapcsolódó cikkek