Közélet

Kijev durván megfenyegette a külföldön bujkáló hadköteles ukránokat

Sok ukrán próbál menekülni a háború elől, a kormány azonban nem engedné őket. A külföldre szökők számára később is kockázatos lesz a visszatérés.

Az orosz–ukrán háború borzalmai és a kényszersorozás elől illegálisan külföldre távozott ukrajnai férfiak bajba kerülhetnek, miután visszatérnek Ukrajnába – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal tanácsadója, írta meg a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó hírportál.

A man wearing Ukraine’s national flag rides a bicycle past destroyed Russian armoured military vehicles on display in Khreshchatyk street on Ukraine’s Independence Day in Kyiv, on August 24, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman Pilipey / AFP)
Fotó:  Roman Pilipey / AFP

Szintén komoly büntetésre számíthatnak azok, akik hamis igazolásokat adtak ki, amelyek alapján a szóban forgó katonakorú férfiak elhagyták Ukrajna területét. A politikus szerint a rendvédelmi szervek már foglalkoznak velük. Az olyan személyeknél, akik éltek a törvénytelen lehetőségekkel, a rendfenntartók kezdeményezik, hogy a bíróság hozzon határozatot, hogy korrupciós úton jutottak igazoláshoz.

Ez alapján más országok bíróságaihoz kell majd fordulni, ahol ezek az állampolgárok tartózkodnak, annak érdekében, hogy ezen országok bíróságai töröljék a menekültstátuszukat. Ezen országok bíróságain is bizonyítani kell majd, hogy illegális úton kapták meg az igazolást

– részletezte Podoljak.

Az elnöki tanácsadó hozzátette, hogy Kijev nehézségekbe ütközik a hadköteles férfiak kiadatási eljárásával kapcsolatban, hiszen a legtöbb nyugati országban, így az európai országokban is, a bírósági eljárásokban az emberi jogok állnak az első helyen. Az ukrán álláspont szerint, mivel ezekben az országokban úgy vélik, hogy az embernek joga van félni a háborútól, a tanúsítványok tömeges törlése, majd a férfiak tömeges kiadatása valószínűleg nem sikerül. Azonban távozásuk nem évül el.

Nyilvántartásba fogják venni azokat, akik fiktív igazolást szereztek, és amikor visszatérnek Ukrajnába, akkor gondjuk lesz. Ha most nem térnek vissza önként, akkor a háború végén bizonyos jogi problémáik lesznek, mivel tisztázniuk kell majd, hogy mi alapján hagyták el az országot

– jelentette ki Mihajlo Podoljak.

Lengyelország egyébként, a két ország megállapodása alapján, már elkezdte kiadni Ukrajnának a hadköteles férfiakat. 

Nem kaphatnak állást Ukrajnában a hadköteles férfiak

Kijev minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy a katonakorú ukránok kibújjanak a hadkötelezettség alól.

 

Mihajlo Podoljak Ukrajna állampolgár külföld
Kapcsolódó cikkek