Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden az ENSZ Biztonsági Tanács bővítését fogja kérni a szervezet következő Közgyűlésén.

US President Joe Biden departs the White House en route for New York
Az Egyeült Államok elnöke, Joe Biden Indiát, Brazíliát, Németországot, Japánt és Dél-Afrikát nevezte meg, mint lehetséges ENSZ BT állandó tagokat.
Fotó: AFP

Az amerikai elnök célja ezzel, hogy a BT-ben meggyengítse Kína és Oroszország befolyását. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője nyilatkozta a Telegraphnak, hogy Biden felkéri majd a tagállamokat, hogy gondolják újra a BT felépítését. Az elnök szerint több tag kell a tanácsba.

Biden azt akarja, hogy az öt állandó tag mellé válasszanak további öt-hat új állandó tagot. Az ENSZ BT állandó tagjai jelenleg az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, az Egyesült Királyság és Franciaország. 

Biden szerint India, Brazília, Németország, Japán és Dél-Afrika kiváló új állandó tagok lehetnének

írta a Kyiv Independent.

 Az ENSZ BT jelenlegi felépítése szerint az öt állandó tag mellé tíz tagot kétévente választanak.

Lavrov: Washington irányítja a Moszkva elleni háborút

Az orosz külügyminiszter szerint az USA minden fegyverszállítmánnyal tovább fűti a háborút.

Joe Biden terve azonban nem lesz egyszerű, mivel az ENSZ BT összetételét csakis az ENSZ Alapokmányának módosításával lehet megtenni. Ez azt jelenti, hogy Kína és Oroszország megvétózhatják ezt a kezdeményezést.

Volodimir Zelenszkij elnök várhatóan ellátogat az ENSZ Közgyűlésre szeptember 18. és 26. között. Ez lesz a második hivatalos útja az ENSZ Közgyűlésén az ukrán elnöknek a háború kitörése óta.

 Zelenszkij várhatóan szeptember 21-én találkozik Joe Bidennel Washingtonban.