A legnagyobb finn ellenzéki párt, a szociáldemokraták elnöke igyekszik elhatárolódni egy középiskolás korában készült fotótól, amelyen két csaknem meztelen, náci karlendítést imitáló társával látható, kezében egy játék pisztollyal.

Social Democratic Party (SDP) chair and former PM Sanna Marin (L), SDP parliamentary group Antti Lindtman (R) and party secretary Antton Rönnholm (C) arrive to address the press in Helsinki, Finland, on April 24, 2023, after their meeting with National Coalition chair Orpo (not pictured). Petteri Orpo who has been mandated to form a new governing coalition has begun a series of meetings with Finnish parliamentary groups. He expects to announce which parties will enter actual government negotiations by the end of April. (Photo by Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
A régi és az új szociáldemokrata pártelnök.
Fotó: AFP

A fénykép több mint húsz évvel ezelőtt készült, amikor a politikus még gimnazista volt. A képen a most 41 éves Lindtman egyébként nem lendíti a karját. 

A kép azután került elő, hogy az ország pénzügyminiszterének, Vilhelm Junnilának le kellett mondania náci utalások miatt. 

A Lindtmanról készült kép pedig a politikus pártelnökké választását követően került újra a viták középpontjába – írja a The Telegraph.

A szociáldemokraták korábbi vezetője, a volt miniszterelnök Sanna Marin – aki egy bulivideó miatt került bajba hivatali idején – azután mondott le, hogy áprilisban elvesztette a választást. Búcsúbeszédében megköszönte Finnországnak, hogy kiállt Ukrajna mellett.

A szociáldemokratáknál az is vihart kavart, hogy a 33 éves Mikkel Nakkalajarvit választották meg pártelnökké. A politikusról ugyanis kiderült, hogy 2006-ban lapáttal vert agyon egy macskát.