Drogtesztet csináltatott Sanna Marin finn miniszterelnök, és az eredmények a jövő héten várhatók – ezt sajtótájékoztatón közölte pénteken.

Finnish Prime Minister Sanna Marin holds a rainbow flag as she takes part in the 2022 Helsinki Pride march in Helsinki, Finland, on July 2, 2022. (Photo by Saara Peltola / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT
Fotó: Saara Peltola / AFP

Erre azután került sor, hogy a 36 éves politikusról olyan videó terjedt el a közösségi médiában, amelyen felszabadultan bulizott, egy finn popsztárral táncolva.

A képanyag megjelenése után Marint azonnal támadások és gyanúsítások érték. Egyes politikusok szerint a képsorokat látva felvetődik a gyanú, hogy a kormányfő kábítószer hatása alatt volt, és ezért tesztelni is kellene.

Sanna Marin megismételte, hogy soha nem fogyasztott drogot, és azt kérte, az ártatlanság vélelmét az ő esetében is tartsák fenn.

Nem tettem semmi törvényelleneset

– mondta újságíróknak Helsinkiben.

Még tinédzser koromban sem használtam semmiféle drogot

– tette hozzá Marin, aki 2019 decembere óta áll az északi ország kormányának élén.

Az újságírók arra is rákérdeztek, hogy szükség esetén képes lett volna-e gyors kormányzati döntést hozni a videókon látott állapotában.

Nem emlékszem egyetlen alkalomra sem, amikor felmerült volna olyan helyzet, hogy az éjszaka közepén a kormánypalotába kellett volna mennem 

– reagált a politikus, és hozzátette, hogy azokon a napokon, amikor bulizott, soha nem volt olyan ülés, amelyen részt kellett volna vennie. 

Azt is közölte: tudta, hogy filmezik, azt azonban nehezményezte, hogy a videót közzétették. Az embereknek meg kell érteniük, hogy a pihenési időt el lehet választani a munkaidőtől – mondta.

Marint, aki a világ egyik legfiatalabb kormányfője, korábban is fényképezték zenei fesztiválokon. Csak a múlt héten a német Bild „a világ legmenőbb niniszterelnökeként” emlegette – írta a BBC.