Az észak-koreai–kínai együttműködés mélyítését szorgalmazta Kim Dzsongun észak-koreai vezető Hszi Csin-ping kínai elnöknek írt levelében – tudatta vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség.
 

Fotó: AFP

Kim Dzsongun a héten küldött üdvözletben reményét fejezte ki, hogy a Phenjan és Peking közötti kapcsolatok „az új idők szellemében”, a két ország népének akaratával összhangban erősödnek majd.
A levél válasz volt Hszi az Észak-Korea megalapításának 75. évfordulójának alkalmából elmondott gratulációjára, melyben a kínai államfő  „a stratégiai kommunikáció és a munkaszintű együttműködés megerősítése” mellett állt ki.

Észak-Korea oroszokkal és rakétavetőkkel ünnepelt

Kim Dzsongun azt ígérte, tovább mélyíti kapcsolatait Oroszországgal és Kínával.


Észak-Korea szeptember 9-én ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját, az ünnepségekre az ázsiai országba látogatott többek között Liu Kuo-csung kínai első miniszterelnök-helyettes is.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén levelet küldött Kimnek, amelyben közölte, hogy a két ország bővíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat a Koreai-félsziget és a térség biztonságának és stabilitásának biztosítása érdekében.

Összeborultak: elfogadta Putyin Kim Dzsongun meghívását

Az orosz elnök szívesen menne Észak-Koreába, de a közeljövőben csak a háborúra koncentrál.