Közélet

Észak-Korea oroszokkal és rakétavetőkkel ünnepelt

Kim Dzsongun azt ígérte, tovább mélyíti kapcsolatait Oroszországgal és Kínával.

Orosz és kínai vendégekkel, fegyverbemutatókkal és félkatonai szervezetek fellépésével ünnepelte alapításának 75. évfordulóját Észak-Korea – írja a Reuters. Talán ennél is fontosabb, hogy az országot vezető Kim Dzsongun azt ígérte, tovább mélyíti kapcsolatait Oroszországgal és Kínával.

Fotó: AFP

Az észak-koreai vezetőnek korábban Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is kedves köszöntőlevelet küldött az évforduló alkalmából, és mindkét államfő az együttműködés bővítését ígérte.

Sajtóhírek szerint

néhány héten vagy akár napokon belül Oroszországba utazik és Putyinnal tárgyal Kim Dzsongun, ami az orosz–ukrán háborút is érintheti, hiszen állítólag fegyvereket értékesítene Észak-Korea.

A múlt hónapban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter már megpróbálta meggyőzni Phenjant, hogy tüzérségi lőszereket adjon el Oroszországnak. Kim Dzsongunnak több mint négy év után a Putyinnal való tárgyalás lenne az első külföldi útja: legutoljára 2019 júniusában hagyta el hazáját, hogy találkozzon Donald Trump amerikai és Mun Dzsein dél-koreai elnökkel.

A napokban amúgy még Új-Delhire koncentrál a globális diplomácia, itt rendezik ugyanis a G20-ak, azaz a 20 legfejlettebb ország vezetőinek találkozóját, amelyen Putyin mellett Hszi Csin-ping sem jelent meg. Ez akár lehetőséget is jelenthet Joe Bidennek, hogy javíthatja kapcsolatait az eddig inkább Putyinhoz húzó országokkal.

 

Hszi Csin-Ping tárgyalás Vlagyimir Putyin Kim Dzsongun
Kapcsolódó cikkek