Az Egyesült Államokban mintegy 1,8 millió ember kapott Covid–19-oltást a szeptember 22-én véget ért héten az IQVIA Holdings egészségügyiadat- és elemzőcég által összeállított adatok szerint. Egymillióan kaptak Pfizer és 800 ezren Moderna oltóanyagot. Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központja (CDC) szeptember 12-én tette közzé új ajánlását a két gyógyszergyártó frissített vakcináiról. 

November,12,,2020,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Medical
Fotó: Shutterstock

A frissített oltások monovalens, azaz egycélú vakcinák, amelyek a vírus XBB.1.5 változatát célozzák. Az XBB.1.5. egy omikron-variáns, amely az év nagy részében domináns volt az Egyesült Államokban, de azóta más omikron-variánsok váltották fel. A tavalyi adatok talán nem jelentenek tökéletes összehasonlítást, de a 2022-es őszi kampány két hete alatt a CDC szerint az Egyesült Államokban mintegy 1,5 millió oltást adtak be.

Az amerikai közegészségügyi tisztviselők remélik, hogy az amerikaiak úgy fogadják majd az új oltást, mint az influenza ellenit. A vakcina iránti kereslet azonban meredeken csökkent 2021 óta, amikor először vált elérhetővé.

Tavaly 56,5 millió ember, vagyis az amerikai lakosság mintegy 17 százaléka kapta meg a frissített oltóanyagot. A várakozások szerint az idei őszi megelőző kampány során 50 milló dózis fogyhat Amerikában.