Habár az időjárás nyárias, süt a nap és mit sem csökkent a hőmérséklet, azért beindult az őszi-téli időszak, egyre több az óvatosságra intő egészségügyi információ. Például már nem is egy, hanem két variánsa terjed a koronavírusnak.

covid
Az Egyesült Államokban már nemcsak kórházakban, hanem egyes oktatási intézményekben is javasolt a maszkviselés.
Fotó: Shutterstock

A hivatalosan EG.5-nek, közismertebben Erisnek hívott variáns, illetve már a BA.2.86 kódnevű Pirola is fertőz: előbbit több mint ötven, utóbbit 15 országban mutatták ki – az Eris nálunk is megjelent, de fontos és biztató információ, hogy nem durvák az influenzaszerű tünetei, ráadásul a Pfizer és a Moderna első vizsgálatai alapján az update-elt vakcináik mindkét változat ellen védelmet nyújthatnak.

Hányan oltatnák be magukat ismét?

Sejttette a Covid fellendülését, hogy Egyesült Államokban már a nyár második felében emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzések és a kórházi ápolások száma is, ezért vannak olyan oktatási intézmények, ahol ismét kötelezővé tették a maszkviselést. 

Az új variánsok tünetei
 

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ javasolta az ismételt védőoltást is, sőt, Rochelle Walensky igazgató felhívta a figyelmet, hogy az új vakcina minden, félévesnél idősebb gyermeknek és minden felnőttnek erősen ajánlott. Nem mellékes információ, hogy a máris rendelkezésre álló oltások ingyenesen hozzáférhetők, még azoknak is, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással. 

Mindezek nyomán egy augusztusban megjelent közvélemény-kutatásban 

az amerikai felnőttek 42 százaléka legalább valószínűre mondta, hogy beoltatja magát az új vakcinával, 

míg egy éve, az akkori frissített oltásokat csak az amerikai felnőtt lakosság 20 százaléka adatta be.

Mit mondanak az EU hatóságai?

Eközben az Európai Bizottság engedélyezte a Moderna által kifejlesztett Spikevax XBB.1.5 nevű, koronavírus elleni módosított oltóanyagának alkalmazását az Európai Unióban. A gyógyszergyár szerint a legújabb vakcinája erős immunválaszt vált ki a Pirola-variánssal fertőzött embereknél, hatására a szervezet a korábbinál tízszer több antitestet termel a vírus semlegesítésére. Korábban a BioNTech, valamint a Pfizer által kifejlesztett módosított oltóanyag alkalmazását is jóváhagyták az EU-ban. 

Corona quick test
Szaporodnak a fertőzések, de a frissített oltóanyag-választék is bővül.
Fotó: shu

Az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlásainak megfelelően a védőoltásokból egyetlen adagot kell beadni az igénylőknek. A remények szerint ezzel az EU-s tagállamok időben felkészülhetnek az őszi és téli időszakra, mert általános vélekedés: 

a Covid nem tűnt el és nem is fog, hanem újabb és újabb formákban észleljük.

Mi a helyzet idehaza?

A közeli Csehországban például máris szinte járvány van, a közelmúltban hétről hétre duplázódik a fertőzöttek száma. 

Idehaza a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, Szlávik János úgy nyilatkozott a HírTV-nek, hogy augusztus óta Magyarországon is jelen van a koronavírus egyik új variánsa, az Eris, amely ráadásul igen gyorsan terjed. Jakab Ferenc virológus ehhez hozzátette, hogy az ősz beköszöntével várható volt a Covid erősödése. Pánikra azonban továbbra sincs ok, mert a tünetek influenzaszerűek, és nem durvák.

Gyorsabban terjed, de nem veszélyesebb, mint a korábbi változatok, ami nagyon jó hír

 – mondta az Eris-variánsról Szlávik János, aki szerint továbbra is a védőoltás nyújtja a legjobb védelmet. 

covid
Az új variánsok tünetei is influenzaszerűek.
Fotó: Shutterstock

Az infektológus főorvos terjedésre vonatkozó szavait aláhúzza, hogy második hete emelkedik a szennyvízben a koronavírus-koncentráció, ami a legfőbb indikátora a várható megbetegedéseknek. A 33. héten még csökkent a koncentráció, a 34.-en stagnált, a 35. héten viszont már emelkedni kezdett és e trendet tartotta a 36., azaz szeptember 4. és 10. közötti héten is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint ugyan a mintavételi helyszínek több mint felénél a tendencia stagnáló, de emelkedés figyelhető meg Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen.

Járványügyi korlátozásra vagy egyéb intézkedésre azonban továbbra sincs szükség.