Közélet

Ukrajna már a WTO elé citálná Magyarországot a gabona miatt

Ukrajna minden lehetséges helyen eljárásokat indít Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen. Kijev nem bírja elviselni, hogy a három közép-európai állam nem hajlandó beengedni az ukrán gabonát. Az Európai Bizottság ugyan nem hosszabbította meg az importtilalmat lehetővé tevő döntést, de az említett országok így sem oldják fel az ukrán termények kizárását.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három uniós ország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia fenntartotta az ukrán gabonaexport blokádját – közölte a gazdasági minisztérium Kijevben.

Fotó: Sergei SUPINSKY/AFP

Az ukrán tárca állásfoglalása szerint Kijev az ilyen jellegű korlátozásokat az érintett uniós országok nemzetközi kötelezettségei megsértésének tekinti.

Számunkra alapvető fontossággal bír, hogy bizonyítsuk, az egyes tagországok nem tilthatják be az ukrán termékek behozatalát. Ezért indítottunk eljárásokat a WTO-n keresztül

– idézték Julija Szviridenko ukrán miniszterelnök-helyettest az egyik kormányzati honlapon.

Ugyanakkor reméljük, hogy ezek az államok visszavonják korlátozásaikat, s így nem lesz szükség arra, hogy bíróságokon hosszas eljárásokban rendezzük kapcsolatainkat

– mondta. „Szolidaritásra van szükségünk velük és a gazdák érdekeinek védelmére” – tette hozzá Szviridenko.

Spanyolország elítéli Magyarországot és társait az ukrán gabonaimport betiltása miatt

Jogsértésnek nevezte a magyar, lengyel és szlovák döntést a spanyol mezgazdasági miniszter. Luis Planas Puchades szerint a három állam nem teheti meg, hogy egyoldalúan kizárja az ukrán gabonát a piacaikról. A miniszter az Európai Bizottságtól kéri, hogy intézkedjen az ügyben.

Az májusban ideiglenesen engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsák az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védjék a helyi gazdákat. Az Európai Bizottság azonban nem hosszabbította meg az ukrán gabona szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban. Varsó, Budapest és Pozsony erre válaszul jelentett be saját korlátozásokat az ukrán gabonaimportra vonatkozóan.

 

 

ukrán gabonaimport WTO Ukrajna Magyarország gabonaexport
Kapcsolódó cikkek