Közélet

Lehetséges, hogy megoldódik az ukrán gabona kérdése

Robert Telus lengyel agrárminiszter szerint a frontországok támogatják az agrárügyi biztos javaslatát.

Támogatja Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos azon javaslatát az Ukrajnával szomszédos öt ország, amely szerint az nyújtson pénzügyi támogatást az ukrán gabona tranzitjához – jelentette be Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken a lengyel közszolgálati rádióban.

Telus kifejtette, hogy a szárazföldi szállítás drágább a tengerinél, ezért kellene az EU-nak hozzájárulnia pénzügyileg a tranzithoz, segítve a gabona célba érését azokba az afrikai és közel-keleti országokba, ahova a háború előtt is ment.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

„Öt állam koalíciójaként támogatjuk Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos arra vonatkozó javaslatát, hogy az EU járuljon hozzá a gabona szállításához, hogy az kifizetődő legyen„ – mondta Telos, hozzátéve, hogy az ukrán üzletemberek számára előnyös lenne, ha a gabonaszállítmányt átvinnék a lengyel határon és már mennének is a következőért, elárasztva Lengyelországot és kész.

A tárcavezető megerősítette, hogy csütörtökön beszélt ukrán kollégájával, Mikola Szolszkijjal, akivel megállapodtak, hogy találkoznak. Erre akár már jövő héten is sor kerülhet Telus szerint. Hozzátette, hogy 

olyan mechanizmusokat dolgozzanak ki, amelyek nyomán az ukrán gabona az eredeti célpontokba jutna el.

Mint ismert, Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), mert az ukrán gabonabevitelt eredetileg ellenző öt európai uniós tagország közül három – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva, nemzeti hatáskörben fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát.

Csütörtökön az ukrán agrárminiszter Szlovákiával is egyeztetett arról, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi mechanizmust. Ezután Szolszkij megígérte, hogy Ukrajna visszavonja a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben a WTO-nál tett panaszát.

 

ukrán gabona Európai Bizottság Lengyelország
Kapcsolódó cikkek