Közélet

A szlovákokkal megállapodott, a lengyelekkel is tárgyal Ukrajna gabonaügyben

Az egyre inkább fokozódó feszültséget gabonaügyben az ukrán agrárminiszter igyekszik menteni, a szlovákokkal meg is állapodott.

Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter csütörtökön igyekezett menteni a menthetőt az ország és szomszédai között elmérgesedő viszonyban, melyet az ukrán gabonaimport tilalma és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt zokon vevő beszéde váltott ki.

A szlovák agrárminisztérium tájékoztatása szerint Szolszkij megállapodott szlovák kollégájával egy olyan minősítőrendszer bevezetéséről, amely lehetővé teszi a két ország közötti gabonakereskedelmet, amint bevezetik. Ukrajna ennek megfelelően leállította a Kereskedelmi Világszervezetnél indított eljárást Szlovákiával szemben.

Kalush,,Ukraine,-,July,28,,2016:,Overloading,Grain,Harvester,In
Fotó: Shutterstock

Az ukrán agrárminiszter lengyel kollégájával is beszélt, ahol viszont egyezségre jutni egyelőre nem sikerült, ami nem is csoda, hiszen 

Azonban a felek arról megállapodtak, hogy dolgoznak a megoldáson, és megerősítették a két ország közötti közeli és konstruktív viszonyt is – írja a The Guardian.

Ahogy Szlovákia, Lengyelország is korlátozásokat vezetett be az ukrán gabona behozatalára pénteken, miután lejárt az által bevezetett embargó. Magyarország szintén hasonló lépést tett, ugyanakkor Románia és Bulgária nem hosszabbította meg a szeptember 15-ig rájuk is vonatkozó embargót.

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán gabona Mikola Szolszkij
Kapcsolódó cikkek