Nemzetközi gazdaság

Ukrajna jövő évi NATO-csatlakozását már reálisnak tartja a védelmi miniszter

Olekszij Reznyikov szerint az ukrán hadsereg jelentős harci tapasztalatokra tett szert. Országa felvétele erősítené a NATO-t is.

„Meg fogjuk nyerni ezt a háborút” – jelentette ki határozottan a CNN-nek Olekszij Reznyikov. Az ukrán védelmi miniszter ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy szerinte vége lesz-e jövő nyárra a háborúnak – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

NATO Summit In Vilnius, Lithuania
Oleksii Reznikov, the Minister of Defence of Ukraine attends NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 11, 2023.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Beata Zawrzel

A tárcavezető az interjúban elismerte, hogy Ukrajna csak akkor csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, ha a háború már véget ért.

Ukrán sajtóhírek szerint a védelmi tárca első embere úgy tekint a jövő évben esedékes NATO-csúcstalálkozóra, mint Ukrajna csatlakozásának lehetséges időpontjára. Reznyikov szerint a következő, 2024. júliusi NATO-értekezleten, amelyet Washingtonban tartanak, Ukrajnát felvehetik a szövetség tagjai közé. Addigra a háború akár véget is érhet.

Ki tudja, lehet, hogy ez egy nagyon fontos nap lesz Ukrajna számára. Ez csak az én előrejelzésem

– mondta Reznyikov. Hozzátette, hogy Kijev NATO-csatlakozásának előnyei csak nőttek, figyelembe véve az Oroszország katonai agressziója elleni küzdelmét.

A győzelem után a érdeke lesz csatlakozásunk, mert a szövetség valódi keleti pajzsává, Európa keleti pajzsává válunk

– jelentette ki a tárcavezető. Hozzáfűzte, hogy az ukrán hadsereg valódi harci tapasztalatot szerzett az elmúlt másfél év során. Tapasztalattal rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy miként lehet az oroszokat elrettenteni, vagy akár le is győzni őket a NATO szabványos fegyverzetének használatával.

A nők nélkül nem áll talpra az ukrán gazdaság

Minél tovább maradnak külföldön a menekültek, annál valószínűbb, hogy nem térnek már haza.

 

Olekszij Reznyikov Ukrajna Oroszország NATO
Kapcsolódó cikkek