Románia kártérítési pert indít Ausztria ellen, ha az továbbra is blokkolja az ország schengeni övezethez való csatlakozását – jelentette be Marcel Ciolacu román miniszterelnök pénteken a közösségi oldalán.

Romanian PM Ciolacu announces Black Sea deep-water gas drill project 'Neptun Deep' epa10705478 Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu announces the Black Sea deep-water offshore gas drill project 'Neptun Deep', agreed between the energy companies OMV Petrom (Austria) and Romgaz (Romania), at the government headquarters in Bucharest, Romania, 22 June 2023. Neptun Deep is a deep-water offshore gas field development project located in the Romanian sector of the Black Sea, in water depths between 100 and 1,700 meters, the Neptun Deep block area being spread over 7,500 square kilometers, with an estimated gas resources of about 42-84 billion cubic meters (bcm), which is equivalent to three to six times the annual Romanian consumption. In 2027, the first quantities of gas are expected to be extracted from the Black Sea through the Neptun Deep project. On Wednesday, June 21, OMV Petrom and Romgaz approved the development plan for the Domino and Pelican Sud commercial natural gas fields in the Neptun Deep perimeter. OMV Petrom and Romgaz will invest up to 4 billion euros for the development phase of the project,  each of the companies having a 50 percent stake, which will generate a production of about 100 billion cubic meters of natural gas.  EPA/ROBERT GHEMENT
Marcel Ciolacu román miniszterelnök beperelné Ausztriát, mert az nem engedi az ország schengeni térséghez való csatlakozását.
Fotó: ROBERT GHEMENT / MTI

A kormányfő szerint az országa teljesíti a csatlakozás minden feltételét, amit az Európai Bizottság is többször megerősített.

Tehát Ausztria önkényesen, indokolatlanul, minden jogalap nélkül akadályozza Romána csatlakozását a schengeni térséghez.

„Ha az osztrák kormány továbbra is visszaél vétójogával, nekünk is meg kell védenünk nemzeti érdekeinket, és pert indítunk Ausztria ellen az Bíróságán. Amennyiben nem tudunk tárgyalásos megoldásra jutni, Ausztriának meg kell térítenie az országunknak okozott kárt” – írta Facebook-oldalán a román miniszterelnök.

Ciolacu a Der Standard című osztrák napilapnak adott interjújában részletesebben is kifejtette álláspontját. A kormányfő elmondta, hogy Karl Nehammer kancellár tavaly decemberben alig néhány nappal az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsának ülése előtt tájékoztatta őket arról, hogy nem támogatja Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

A miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte azt a magyarázatot, hogy az osztrákok a választási kampány miatt vétóznak, valamint szerinte az az érv „sem állja meg a helyét, hogy erősödne a Románián keresztül haladó migráció”. Emlékeztetett arra, hogy Szerbiával közös határőrizetet alakítottak. 

A vezető kijelentette, hogy a vétó teljes mértékben indokolatlan és az azzal okozott kár a bruttó hazai termék 2 százalékára tehető.

A félelnöki rendszernek nevezett román politikai berendezkedés szerint a külpolitikát az államfő, nem pedig a miniszterelnök irányítja. Klaus Iohannis államfő pedig közvetlen a vétózás után arról nyilatkozott, hogy kizárólag diplomáciai eszközökkel igyekszik elérni a schengeni csatlakozást, amelyet továbbra is nemzetstratégiai cél.

A jobboldali Klaus Iohannisnak még egy éve van hátra második mandátumából, a szociáldemokrata Marcel Ciolacu miniszterelnök pedig a román média szerint a legesélyesebb jelölt lehet a jövő évi elnökválasztáson, ha megpályázza a tisztséget – emlékeztetett az MTI.

A bukaresti balliberális kormány szállításügyi minisztere egy tévéműsorban arról beszélt, hogy a veszteségekbe beleszámít a román fuvarozócégek többletfizetései az illetékek, valamint a határátkelőhelyeken való vesztegelések okozta kár is. A román fuvarozók szerint ugyanis a határátkelőknél való várakozás 800 és 1000 euró közötti veszteséget okoz számukra kamiononként naponta. 

A román kormány azzal számol, hogy a schengeni csatlakozás jelentős gazdasági haszonnal járna Románia számára, az integráció 0,5 százalékkal dobná meg az ország gazdasági bővülését. 

Kártérítést követelhet Románia az EU-tól a schengeni vétóért és az ukrán kamionforgalomért

A kormány számításai szerint a csatlakozás elmaradása a román össztermék két százalékával egyenlő pénzkiesést eredményezett, az infrastruktúra felújítására pedig legalább kétmilliárd eurót igényelnének az Európai Bizottságtól.

Marcel Ciolacu máskor is erősen fogalmazott. A kormányfő augusztusban belengette a lemondását arra az esetre, ha a koalíciós partnerei nem támogatják a reformjait. A román gazdaság messze sodródott a hiánycéltól, ezért sürgős intézkedésekre van szükség.